@livewireStyle
header.home link

Feestdagen: waarom eten we kalkoen?

Wat staat er vanavond/morgen op jouw feestmenu? De kans is groot dat het kalkoen is. Maar waarom? Waar komt de traditie vandaan? En waar komt de kalkoen uit de supermarkt eigenlijk vandaan?
24 december 2015  – Laatste update 4 april 2020 16:22
Lees meer over:
Beeld: Mihael Blikshteyn - stocksy.com

 

Wat staat er vanavond/morgen op jouw feestmenu? De kans is groot dat het kalkoen is. Maar waarom? Waar komt de traditie vandaan? En waar komt de kalkoen uit de supermarkt eigenlijk vandaan?

 

Kalkoen als feestmaal werd voor het eerst geïntroduceerd door de Pilgrim Fathers in Noord-Amerika. Op de vierde donderdag van november aten zij kalkoen om God te bedanken voor de goede oogst (Thanksgiving Day). Bij ons werd op dat moment ook al kalkoen gegeten, maar echt populair als feestmaal werd het nooit. Tot de Amerikanen ons bevrijdden in de Tweede Wereldoorlog. Ze brachten ons in contact met hun eet- en feestcultuur, waaronder kalkoen op Thanksgiving Day. En omdat ze in die periode veel aanzien genoten, sloeg het aan. Daarenboven bleek kalkoen bijzonder geschikt voor familiefeesten, omdat het zo’n grote, dikke vogel is.

 

Kalkoen wordt hier in Vlaanderen maar zeer beperkt gekweekt. De meeste (verse) kalkoenen uit de supermarkt komen dan ook uit Frankrijk. In dat geval kies je best voor een vogel met het Label Rouge, een Frans keurmerk dat voldoet aan de Europese regels voor scharrelpluimvee met uitloop. Het garandeert een diervriendelijke kweek: de kalkoenen lopen overdag buiten en gaan ’s avonds op stal in hun ruime hokken, krijgen kwaliteitsvol voeder en worden pas na 14 weken geslacht, waardoor ze de kans krijgen langzaam te groeien. Kalkoenen met Bio-label worden op vergelijkbare manier gekweekt, alleen is het voeder dat zij krijgen biologisch geteeld.

 

Kalkoen, kapoen, poularde of parelhoen

Als alternatief voor kalkoen wordt soms kapoen, poularde of zelfs parelhoen aangeboden. Maar weet je wat dat is?

  • Kapoen is veel malser en sappiger dan kalkoen. Het is een haan, die de eerste weken van zijn leven vrij rondloopt. Dit opdat hij goed gespierd zou worden. Eens die spieren goed ontwikkeld zijn, wordt hij gecastreerd en loopt hij nog enkele weken vrij rond. Daarna wordt hij afgemest in een kooi, waarin hij niet meer kan bewegen. Zo verliest hij zijn spiermassa en wordt zijn vlees mals. Een kapoen wordt gevoederd met granen en melk.
     
  • Poularde is een jong gemest hoen. Net als kalkoen loopt ze vrij rond in openlucht. Pas als ze 4 of 5 maanden oud is, wordt ze afgemest in een kooi. Tijdens de vrije uitloopperiode krijgt ze alleen gras en granen gevoederd, tijdens de afmestperiode granen en melk.
     
  • Parelhoen is net als een kapoen een gecastreerd mannetje. Ze lopen eerst vrij rond in openlucht en krijgen tijdens die periode net als de poulardes gras en granen gevoederd. Daarna worden ze een maand afgemest in een kooi, met granen en melk.

 

Tot slot nog dit leuke weetje:

Wist je dat de naam kalkoen gebaseerd is op een historische vergissing? Kalkoen is een samentrekking van de Indiase stad Calicut en hoen: Calicut-hoen. Maar kalkoen komt helemaal niet uit India. Het is een hoen die leefde bij de Azteken en de Maya’s. Toen Columbus Amerika bereikte en voor het eerst een kalkoen zag, dacht hij echter dat hij in India was beland. Hij doopte het dier ‘Indiase hoen’ en die naam is blijven plakken.

 

Bron: e-gezondheid.be, eten-en-drinken.infonu.nl 

Gerelateerde artikels