header.home link

Doen in februari: verpot je kamerplant

10 februari 2017
Een leuk weekendklusje voor in februari is kamerplanten verpotten. Zo kunnen ze fris en monter aan het nieuwe groeiseizoen beginnen. Maar hoe doe je dat? En wat met planten die oud en versleten zijn?
Lees meer over:

Een leuk weekendklusje voor in februari is kamerplanten verpotten. Zo kunnen ze fris en monter aan het nieuwe groeiseizoen beginnen. Maar hoe doe je dat? En wat met planten die oud en versleten zijn? Of erger, wat met planten die je beu bent? Enkele tips & trics.

 

Verpotten

Verpotten doet je plant groeien. Je geeft hem immers verse potgrond, waardoor hij een boost aan voedingsstoffen krijgt. Zo kan ie er weer tegenaan, en hoef je de eerste weken of maanden (afhankelijk van de kwaliteit van de potgrond) geen plantenvoeding bij te geven. Daarenboven beschikt hij in zijn nieuwe pot over meer aarde en dus een grotere waterbuffer. Tot slot is verse aarde luchtiger dan oude, waardoor de wortels opnieuw wat meer adem- en bewegingsruimte krijgen. Juist wat een plant nodig heeft na een lange, donkere winter…

Hoe weet je of je plant toe is aan een grotere pot? Wanneer de blaadjes geel worden en je toch voldoende voeding geeft.

Verpotten is niet moeilijk. Zeker niet met deze tips:

 • Kies een pot die 2 tot 3 cm groter is dan je oude (in diameter). Is je plant al wat ouder en werd hij al enkele jaren niet verpot? Kies dan een pot die 5 tot 6 cm groter is.
   
 • Bedek de bodem eventueel met potscherven en strooi er een laag hydrokorrels over. Dit zorgt ervoor dat het teveel aan water gemakkelijk kan wegvloeien, zonder dat er potgrond mee wegspoelt.
   
 • Schep over de korrels een laag potgrond. Plaats daar je plant op. De bovenkant van de wortelkluit moet nu 1 tot 2 cm onder de rand van je pot blijven.
   
 • Vul de pot verder op met potgrond en druk voorzichtig aan.
   
 • Geef een flinke portie water.
   
 • Meer tips lezen? Dat kan op WikiHow (Engelstalig).  

 

Wanneer hij niet meer te redden valt…

Is je plant oud en versleten, heb je al verschillende dingen geprobeerd om hem te redden (bv. verpotten, verplaatsen, even laten rusten in een bodempje lauw water), maar baat het niet? Dan wordt het tijd om hem weg te doen. Dat is niet erg, planten verslijten nu eenmaal. En wanneer het tijd is om te gaan, rek je het afscheid beter niet langer dan nodig. Daar wordt niemand beter van. Gooi je plant dus bij het groenafval, en koop jezelf een nieuw exemplaar.

 

Wanneer je hem beu bent…

Dat gebeurt ook wel eens. Soms ben je een plant gewoon beu gezien of past hij niet meer bij je interieur, maar is hij nog gezond. In dat geval kan je beroep doen op het Plantenasiel. Je bezorgt hen een foto of beschrijving van je plant en je contactgegevens. Zij zoeken vervolgens een nieuwe eigenaar via hun Facebookpagina. Die telt intussen duizenden fans, dus de kans dat íemand van hen jouw plant zal willen adopteren, is behoorlijk groot. Meer info over hoe het Plantenasiel werkt, vind je hier.

 

Bron: www.123kamerplanten.com, www.avevewinkels.be, www.mooiwatplantendoen.nl 

Gerelateerde artikels