@livewireStyle
header.home link

Debat: bestaat diervriendelijk vlees?

19 december 2013
We willen de vraag eens bekijken vanuit een ander perspectief: niet dat van de dagelijkse, economische realiteit of dat van onze idealen, maar dat van de filosoof, die de vraag zo objectief mogelijk bekijkt.

Bestaat diervriendelijk vlees? Het is een vraag die altijd weer hevige reacties uitlokt. In debatten krijg je dan vaak de meest extreme partijen tegenover elkaar. Zij die dieren zien als louter een instrument versus zij die dieren zien als volledig gelijkwaardig met de mens. De eerste partij vindt vlees eten de normaalste zaak van de wereld en acht het zelfs een recht, de tweede stelt het gelijk aan moord.

Een dergelijk debat willen wij hier vandaag níet voeren. Wel willen we de vraag eens bekijken vanuit een ander perspectief: niet dat van de dagelijkse, economische realiteit of dat van onze idealen, maar dat van de filosoof, die de vraag zo objectief mogelijk bekijkt.

De UGent organiseerde onlangs een studiedag rond het thema, en nodigde drie filosofen uit om hun visie op vlees en de veehouderij uit de doeken te doen: Dirk Lips - ethicus en voorzitter van de Raad voor Dierenwelzijn, Floris Van den Berg - filosoof en overtuigd veganist, en Bas Haring - filosoof en vaak gevraagde ‘wetenschapstolk’. Hieronder lees je wat zij over het concept diervriendelijk vlees te vertellen hadden.

Wat vind jij ervan, bestaat het? Laat je mening hieronder achter.

Gerelateerde artikels