@livewireStyle
header.home link

De strijd van de roze tractor

Wanneer je deze maand een roze tractor voorbij ziet rijden, hoef je niet naar de oogarts voor een check-up. En neen, Carnaval of de Gay Pride zijn ook niet in het land. De roze tractor – Roza voor de vrienden – vormt de spilfiguur van een publiekscampagne van onze jonge landbouwers.
10 augustus 2015  – Laatste update 4 april 2020 16:22
Lees meer over:

Wanneer je deze maand een roze tractor voorbij ziet rijden, hoef je niet naar de oogarts voor een check-up. En neen, Carnaval of de Gay Pride zijn ook niet in het land. De roze tractor – Roza voor de vrienden – vormt de spilfiguur van een publiekscampagne van onze jonge landbouwers. Zij trekken een maand met Roza door Vlaanderen, om aandacht te vragen voor de penibele situatie waarin hun sector vandaag verkeert. De prijzen die landbouwers krijgen voor hun producten, dekken de kosten niet. Om nog maar te zwijgen van marge om zichzelf een waardig loon te kunnen uitbetalen. Betalen om te werken in plaats van ervoor betaald te worden, zou jij dat (graag) doen? Teute Gerard!

 

Roze pop-up boerenmarkt

In plaats van te kiezen voor een betoging of wegversperring, besloten Groene Kring (de organisatie van jonge landbouwers) en Boerenbond een meer aaibare actie op poten te zetten. En wat is meer aaibaar dan een roze tractor (behalve natuurlijk een kalf genaamd Willy ;))? De tractor zal deze maand verschillende Vlaamse steden en provincies aandoen, telkens vergezeld door een mobiel marktkraam met verse landbouwproducten en jonge landbouwers die die producten verkopen aan de prijs die jij ervoor wil betalen. Je leest het goed: nadat je een woordje uitleg hebt gekregen over de kostprijs van het product en de prijzenproblematiek waarmee de sector geconfronteerd wordt, mag je zelf bepalen hoeveel het product voor jou waard is, of hoeveel je de boer voor zijn harde werk gunt.

 

Eerlijke prijzen?

Betalen hoeveel een product voor jou waard is, lijkt eerlijk. Zeker als je over alle informatie beschikt, dus ook over de kostprijs. Spijtig genoeg werkt het in realiteit zo niet. En eerlijk zijn de prijzen vandaag allerminst:

“Voor elke liter melk die een boer verkoopt, verliest hij 7 cent. Voor elk varken verliest hij 15 tot 20 euro”, stelt Boerenbondvoorzitter Piet Vanthemsche. In cijfers: per liter melk ontvangt de boer 0,28 cent, terwijl het hem 0,35 cent kost om die liter te produceren – en dat zonder zijn loon mee te rekenen.

Op www.sosvoedselprijzen.be gaat Boerenbond nog even door: een kilogram varkensvlees kost 1,50 euro om te produceren, maar de varkensboer krijgt in ruil slechts 1,26 euro. De kostprijs van een kilogram tomaten bedraagt 0,60 euro, terwijl de producentenprijs slechts 0,17 euro bedraagt. Enzovoort. Alle prijsvergelijkingen vind je hier

 

Waarom nu?

De prijzenproblematiek is niet nieuw, maar het Russische handelsembargo dat vorig jaar als gevolg van de oorlog in Oekraïne werd ingesteld en onlangs met een jaar werd verlengd, heeft de situatie van veel boeren sterk verslechterd. Volgens Boerenbond “betalen de landbouwers de politieke crisis”. En dat is – opnieuw – niet echt eerlijk…

Als je echt begaan bent met het lot van onze boeren, ga je niet alleen op zoek naar Roza maar teken je ook de petitie S.O.S. voedselprijzen die Boerenbond een tijdje geleden heeft opgestart. Dat kan ter plaatse (bij Roza) of online, voor 7 september. Die dag trekt Roza met een delegatie landbouwers naar Brussel, om de petitie te overhandigen aan de Europese Landbouwraad. De landbouwministers verzamelen op dat moment om te beslissen over de maatregelen die ze zullen nemen om de sector te ondersteunen. Een belangrijk moment dus!

 

Meer info: www.sosvoedselprijzen.be en deze reportage van VTM Nieuws:
 

Bekijk meer video's van vtmnieuws op nieuws.vtm.be

Gerelateerde artikels