@livewireStyle
header.home link

De kost van een kip in de tuin

Steeds meer Vlamingen houden kippen. De beestjes vragen weinig onderhoud, verwerken het keukenafval en belonen zorgzame eigenaars bijna dagelijks met verse eitjes. Maar wat kost dat, pluimvee in de tuin? Tijd om de rekening te maken!

12 maart 2020  – Laatste update 16 september 2020 14:34
Lees meer over:

De kip

Eerst en vooral: de kost van de kip zelf. Die prijzen kunnen nogal variëren. Want zeg nooit zomaar kip tegen een kip. In de Vlaamse tuinen scharrelen Mechelse hoenen, ko-shamo's, zijdehoenen en braekels. Sommige zijn tam en aanhankelijk, andere temperamentvol en speels. Sommige (leg)rassen zijn broedmachines, bij bepaalde sierkippen mag je al blij zijn met een sporadisch eitje. “Vlamingen houden vooral gewone bruine en zwarte legkippen”, zegt Laurens De Clippeleer van tuincentrum Horta. “Ze zijn gemakkelijk te verzorgen en als ze gezond zijn, leggen ze gemakkelijk 300 eieren per jaar.”

Kippen kan je kopen in een tuincentrum, in een erkende dierenmarkt of bij een pluimveehandel. Liever een kip redden? Verschillende dierenopvangcentra bieden gepensioneerde kippen aan ter adoptie. Reken voor een legkip op 6 à 10 euro. Een sierkip zoals een cochin of een araucana kost 20 à 25 euro. Hou er ook rekening mee dat kippen van nature groepsdieren zijn, haal daarom steeds minimaal twee stuks in huis. En een haan? In een grote ren zorgt zo'n alfamannetje voor rust, maar met het haantjesgedrag komt ook een vroege wekker én nageslacht (tenzij u de eieren consequent wegneemt). De ideale ratio hennen/haan verschilt per ras. Hou rekening met vijf à zeven vrouwtjes per haan.

Het hok en de ren

Je nieuwe gevederde vrienden moeten natuurlijk ook ergens onderdak vinden. Hoeveel ruimte moet je best voorzien? “Hoe meer, hoe beter”, zegt Stéphanie Deleul van Arvesta. “Hou rekening met minimum 1 à 1,5 vierkante meter per kip.” Om de ruimte af te bakenen, kan je aan de slag met stokken en gaas, of je plaatst een eenvoudige afsluiting van kastanjehout (zo’n 80 à 100 euro voor een rol van 10 meter). 's Nachts zoeken de kippen beschutting in een hok. Hier mag het wat gezelliger: in een hok van 1 vierkante meter passen drie dieren. Afhankelijk van de houtsoort en de behandeling van het hout, betaalt u voor een klein model 130 à 330 euro.

En de inrichting? “Meestal zijn stok en legnest(en) inbegrepen”, klinkt het bij Horta. “Maar je koopt het best nog wat houtvezel (4 euro voor 4 kg) als bodembedekker en zacht stro (3,5 euro voor 2,5 kg) voor het legnest.”

Wie al eens kippen had, weet: kippen zijn prooidieren. Het risico dat een vos aan de haal gaat met uw hoenders is reëel. Vreest u een drama wanneer je kinderen ontdekken dat bruintje en zwartje het slachtoffer werden van de natuurlijke pikorde? Het merk Chickenguard verkoopt systemen die het hok 's nachts automatisch afsluiten. Veiligheid heeft wel een prijs: een set met lichtsensor, timer en aluminium deurtje kost ongeveer 175 euro.

Voeding

Kippen: check! Ren en hok: dubbelcheck! Volgende op het kostenlijstje: eten. “Kippen zijn omnivoren: ze eten zowel dierlijk als plantaardig voedsel”, zegt Stéphanie Deleul. “Van nature bestaat hun menu uit zaden, granen, groen, wormen en insecten.” Voor gezond pluimvee (lees: veel eitjes) geeft u de kippen het best een graanmix, die u gerust mag aanvullen met restjes uit de keuken.

“Kippen eten zo'n 100 gram graan per dag”, schat Laurens De Clippeleer. Er zijn talloze merken en samenstellingen op de markt, vraag raad in uw tuincentrum. Voor de standaard graanmix bij Horta betaal je ongeveer 7,5 euro voor 20 kilo. Omdat u wel uw kippen, maar liever geen ratten te eten wil geven, is het handig te investeren in een trapbak: kippenvoerbak die voorkomt dat het ongedierte kan mee eten (39,95 euro). Neem dat van die alleseters ook niet te letterlijk. Gebakken vlees of vis, eierschalen, citrusvruchten en bananen-, uien- of aardappelschillen horen in de vuilnisbak, niet bij de kippen. En dan, last but not least: voorzie steeds vers water, bij voorkeur in een drinkklok (6 à 12 euro) om vervuiling en ziektes te voorkomen.

Verzorging

Want over ziektes gesproken, hoenders zijn vatbaar voor een spectrum aan (dodelijke) ziektes. In tegenstelling tot bij honden of katten, komen die gelukkig niet vaak voor. “Daarom is het ongebruikelijk dat mensen hun kippen laten vaccineren. Dat doe ik eigenlijk alleen bij grote pluimveebedrijven”, zegt dierenarts Bart Verstuyft.

Toch ziet de dierenarts gemiddeld een keer per week kippen in zijn praktijk. “Mensen zien de dieren steeds meer als een deel van hun gezin, waardoor ze ook bereid zijn te betalen voor de verzorging.” Veelvoorkomende kwalen: parasieten, snot, oogontstekingen en wormen.
Allemaal te verhelpen, maar dan moet u er wel op tijd bij zijn. En dat is soms een uitdaging. “Omdat kippen prooidieren zijn, laten ze niet snel zien dat ze ziek zijn”, waarschuwt Bart Verstuyft. “Als de kip afgestoten wordt door de groep of zich terugtrekt, is er wat aan de hand.” Bij ernstige problemen, zoals een tumor, laten de eigenaars hun beestje meestal inslapen. “Vanwege de kosten opereren we maar zelden een kip.”

Reken voor een visite bij de dierenarts en medicatie op 40 à 50 euro. Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Bloedluizen, de natuurlijke vijand nummer één van de kip, kunt u gemakkelijk uit de weg gaan. Leg preventief tabakstelen (6 euro voor 1,5 kg) rond de stokken en het legnest of desinfecteer het hok om de zes weken met een speciale spray (20 euro voor 500 ml).


Eindafrekening

Voor een degelijke ren, een nachthok (zonder roofdierenbeveiliging), twee legkippen en toebehoren betaal je gemiddeld 385 euro. Daarnaast vragen de diertjes zo'n 62,7 euro per jaar aan onderhoud en voeding. Maar verzorg je ze goed, dan raap je in een jaar (bio-)eieren bij elkaar ter waarde van 249 euro. Check ook even de website van je gemeente: sommige besturen belonen eigenaars met een kippenpremie.

Bron: De Standaard

Gerelateerde artikels