header.home link

Boer Bas: winkel der boeren

18 juli 2016
Boerenmarkten, automaten, hoevewinkels... Dat kennen we intussen al. Maar een bio boerensupermarkt met landbouwers achter de kassa? Dat willen we wel eens verkennen!
Lees meer over:
Beeld: Jens Mouton
 
Boerenmarkten, automaten, hoevewinkels... Dat kennen we intussen al. Maar een bio boerensupermarkt met landbouwers achter de kassa? Dat willen we wel eens verkennen!
 
Landbouwbedrijven in Vlaanderen doen steeds vaker aan verbreding. Dat betekent dat ze hun activiteiten verder uitbreiden, bijvoorbeeld door het openen van een hoevewinkel of zelfpluktuin. Op die manier heeft de landbouwer meer vat op zijn inkomen en leert de klant de oorsprong van zijn voedsel kennen. Maar zo’n hoevewinkel brengt ook veel werk met zich mee, en praktisch is dat niet voor alle landbouwers haalbaar. Gelukkig zijn er ook initiatieven zoals ‘Boer Bas’ waar verschillende boeren uit de omgeving hun producten op één plaats kunnen aanbieden zonder zelf een winkel te moeten opstarten.
 
Heel wat Oost- en West-Vlaamse bioboeren kampten met een tekort aan afzetmogelijkheden. Jens Mouton, zelf een bioboer uit hartje West-Vlaanderen, merkte dat de consument moeite had om de weg te vinden naar de producten van de jonge bioboeren uit de streek. Na enkele telefoontjes had hij een team van enthousiaste landbouwers bijeen gezocht die mee hun schouders wilden zetten onder een nieuwe project: Boer Bas.
 
De slagzin is ‘winkel der boeren’, en dat vat het concept perfect samen. De producten die in de winkelhal te koop zijn, hebben een verhaal te vertellen. Daarom wordt de winkel uitgebaat door enkele landbouwers die graag tijd uittrekken om de klanten uitleg te geven bij hun producten. Je waant je echt op de boerderij, want ook het decor van de winkelhal is een streling voor het oog. Kinderen kunnen de bijenkast ontdekken, schapenwol strelen en zelfs op de tractor zitten!
 
Vanaf 19 juli 2016 kan je bij Boer Bas in Brugge terecht voor kwaliteitsvolle producten waar de boer aan verdient en waarvoor de klant een eerlijke prijs betaalt. Omdat het geen gewone supermarkt is, is de winkel ook niet doorlopend open. Het verhaal achter de boeren die producten leveren aan Boer Bas vind je op de website.
 
 
Adres: Blankenbergse steenweg 6, 8000 Brugge
 
Openingstijden:
  • Dinsdag tot en met vrijdag: van 16u tot 19u
  • Zaterdag: van 10:00 tot 16:00
  • Zondag en maandag gesloten
 
 
Benieuwd naar gelijkaardige initiatieven? Een van de bekendste is de Belgomarkt in Brussel, waar je enkel Belgische biologische producten vindt. Andere korte keten initiatieven zoals voedselteams, boerenmarkten, abonnementen en zelfpluktuinen kan je ontdekken op dit Veldverkenners-artikel of op de website Recht van bij de boer.
 

Gerelateerde artikels