Boekentip: IJs in elk seizoen
22 mei 2017Zalig weertje! Dat doet verlangen naar een ijsje. Romig of fris, zoet of pittig. Op basis van room, yoghurt of lactosevrij, met vers fruit of groenten, kruiden en bloemen. Ja, ook met bloemen. Bijzonder toch?
Als we Modeste Herwig mogen geloven, auteur van het nieuwe boek IJs in elk seizoen, zijn de mogelijkheden eindeloos en maak je het lekkerste ijs gewoon zelf – met ingrediënten die je vaak in je eigen (moes)tuin vindt. Wat denk je van lavendelijs met witte chocolade (njam!), wortelijs met venkelzaad (njam njam!), doperwtenijs met basilicum (euh) of waterijsjes van peer en boerenkool (uhm)? Vanilleroomijs klinkt erg saai als je dit boek doorbladerd hebt… Zelfs pistache- of frambozenijs klinkt niet exotisch meer ;).
Behalve 40 originele recepten bevat het boek veel praktische tips. Ook voor ijsliefhebbers zonder ijsmachine, voor wie op zijn lijn willen letten of wie gewoon uit gezondheidsoverwegingen zijn suikerinname willen beperken. Ja, want er is ook een hoofdstuk gezond ijs. Nog interessant: het hoofdstuk ijslolly’s (niet alleen voor kinderen ;)) en de rubrieken vormpjes, hoorntjes en wafels (probeer eens ijs tussen twee kletskoppen), en sauzen en toppings (wat denk je van zonnebloempitten of merinque voor een interessante crunch?).
Beeld: uit het boek IJs in elk seizoen van Modeste Herwig bij uitgeverij Forte
Cupcakes van kersenijs met kersen en mascarpone
Niet helemaal overtuigd? Dan zal dit voorbeeldrecept je ongetwijfeld over de streep trekken.
Dit heb je nodig (voor 10-20 porties):
- 200 ml volle melk
- 250 gr mascarpone
- 125 gr kristalsuiker
- 30 gr druivensuiker
- 2 eidooiers
- 300 gr kersen, zonder pit
- (vers of diepvries)
- 3 afgestreken el cacao
- 1/2 vanillestokje
- chocoladesnippers
Zo maak je het klaar:
- Pureer de kersen met een staafmixer en wrijf de puree door een zeef. Bewaar 8 mooie kersen als decoratie.
- Klop in een kom de eidooiers en de druivensuiker tot een witgele massa en roer vervolgens de mascarpone erdoor. Bewaar een deel van de mascarpone als topping.
- Schraap het merg uit het vanillestokje. Verwarm de melk met de kristalsuiker en het vanillemerg tot de suiker is opgelost. Roer de cacao erdoor en blijf roeren tot alles goed is opgenomen. Laat afkoelen.
- Roer de kersenpuree door het mascarponemengsel en voeg het geheel toe aan het afgekoelde melkmengsel. Roer goed door en zet 60 minuten in de koelkast. Giet het mengsel in de ijsmachine.
-
Vul de cupcakevormpjes met het kersenijs en zet ze in de vriezer. Decoreer de ijsjes vlak voor het serveren met een toef mascarpone, een kers en wat chocoladesnippers.
Koop een exemplaar
Het boek van Herwig Modeste wordt in Nederland uitgegeven door uitgeverij Forte maar in ons land verdeeld door uitgeverij Lannoo. Het kost 14,95 euro en je kan het kopen in de webshop van Lannoo of in de boekhandel.
Of win een exemplaar
Omdat we onze liefde voor ambachtelijk ijs graag delen, geven we een exemplaar van het boek weg. Deelnemen kan op deze wedstrijdpagina. Snel zijn is de boodschap! De wedstrijd loop tot vrijdag 30 juni 2017.