header.home link

Bloesemfeesten: waar naartoe?

1 april 2016
Vanmorgen gespot in Brussel: de eerste bloesems, aan één klein boompje. Een aandoenlijk zicht, zeker omdat de andere bomen in de rij er nog kaal en treurig bijstaan. Nochtans is de zon ook paraat vandaag. En dat werd tijd! ’t Is 1 april, het officiële begin van het lente- en bloesemseizoen in ons land. Of toch in Limburg, want daar maken ze zich op voor de start van hun jaarlijkse bloesemfeesten. Heb je vakantie deze week? Dan kan je er maximaal van profiteren, met deze tips.
Lees meer over:
Beeld: unsplash

 

Vrijdag gespot in Brussel: de eerste bloesems, aan een klein boompje. Een aandoenlijk zicht, zeker omdat de andere bomen in de rij er nog kaal en treurig bijstaan. Nochtans was de zon ook paraat de afgelopen dagen. En dat werd tijd! ’t Is april, het officiële begin van het lente- en bloesemseizoen in ons land. Of toch in Limburg, want daar maken ze zich op voor de start van hun jaarlijkse bloesemfeesten. Heb je vakantie deze week? Dan kan je er maximaal van profiteren, met deze tips.

 

 

Bloesems by night

Brussels by night (allemaal lichtjes...) is prachtig, maar Limburg by night ook. Zeker tijdens het bloesemseizoen. Boek dit jaar een vuurpottennocturne, en wandel bij valavond door de boomgaarden, terwijl je luistert naar nieuwe en oude fruitverhalen en geniet van de romantische sfeer.

Wanneer: woensdag, vrijdag en zaterdag in april
Waar: Fruitbedrijf Jacobs, Heide 114, 3800 Sint-Truiden
Prijs: 10 euro voor volwassenen, 5 euro voor kinderen tussen 6 en 12 jaar, gratis voor kinderen tot 6 jaar
Meer info en reservatie: www.toerisme-sint-truiden.be

 

 

Bloesemterrassen

Nog een aanrader tijdens de Bloesemfeesten zijn de bloesemterrassen op zondagnamiddag. Je bezoekt een actief fruitbedrijf, krijgt een gratis rondleiding door de boomgaard en geniet nadien van een stuk fruitvlaai en een drankje op het terras.

Wanneer: zondag in april
Waar: PIPO Appelsappen, fruitbedrijf Porreye, Naamsesteenweg 439C, 3800 Sint-Truiden / Fruitbedrijf Bex, Houtstraat 2A, 3890 Gingelom (alleen op 24 april 2016)
Prijs: gratis
Meer info: www.toerisme-sint-truiden.be

 

fruit-boomgaard-kind-bis.jpg

Beeld: Toerisme Limburg - Kristien Wintmolders

 

 

Bloesem dauwwandeling met ontbijt

Zondag 24 april 2016 moet je vroeg uit de veren voor een ochtendwandeling tussen de akkers en fruitboomgaarden in Sint-Truiden. Een natuurgids wijst de weg en vertelt je alles wat je wil weten over bloesems en andere natuurwonderen. De wandeling is 8 kilometer lang, maar nadien word je beloond met een uitgebreid ontbijt in het mooie kader van de Sint-Niklaashoeve.

Wanneer: zondag 24 april 2016
Waar: vertrek en aankomst aan de Sint-Niklaashoeve, Terbeek 78, 3800 Sint-Truiden
Prijs: wandeling gratis, ontbijt 10 euro voor volwassenen, 5 euro voor kinderen jonger dan 12 jaar
Meer info en reservatie: www.halfoogstfeesten.be en halfoogstfeesten@gmail.com

 

Picknickwandelen/fietsen

Wie er liever zonder gids op uit trekt, kan opteren voor een individuele wandel- of fietstocht door de fruitstreek. Maar doe dat wel mét gevulde picknickmand, die je kan reserveren via Toerisme Borgloon.

Wanneer: van april tot oktober
Waar: Toerisme Borgloon, Romeinse Kassei 5, 3840 Borgloon
Prijs: 9 euro
Meer info en reservatie: toerisme@borgloon.be, 012 67 36 53

 

picknick-bloesem-bis.jpg

Beeld: Toerisme Limburg - Kristien Wintmolders

 

 

Wijnterrassen

Ook de wijndomeinen van Limburg zijn te bezoeken tijdens de Bloesemfeesten. Zaterdag en zondag in april kan je bijvoorbeeld terecht op Wijndomein Cohlenberg, in het Heuvelswijnhuisje te Kerniel en op Wijndomein Hoenshof voor een rondleiding en proeverij. En op maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag ben je welkom op het domein van Wijnkasteel Genoels-Elderen. Dat zijn ze lang niet allemaal, dus bekijk zeker het volledige aanbod in de online fruitkalender voor je een keuze maakt.  

Wanneer: zaterdag en zondag in april (Cohlenberg en Heuvelswijnhuisje) / zondag in april en mei (Hoenshof) / maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag in april (Genoels-Elderen)
Waar: Wijndomein Cohlenberg, Leemzaal 35, 3840 Kerniel / Heuvelswijnhuisje, heuvelstraat 23, 3840 Borgloon / Wijndomein Hoenshof, Hoenshovenstraat 2, 3840 Hoepertingen / Wijnkasteel Genoels-Elderen, Kasteelstraat 9, 3770 Genoelselderen
Prijs: gratis (Cohlenberg en Heuvelswijnhuisje) / 10 euro (Genoels-Elderen)
Meer info en reservatie: toerisme@borgloon.be, 012 67 36 53 (Cohlenberg en Heuvelswijnhuisje) / www.puurwijn.be, ghislain.houben@skynet.be, 012 74 59 33 (Hoenshof) / www.wijnkasteel.com, info@wijnkasteel.com, toerisme@riemst.be (Genoels-Elderen)

 

wijn-bis.jpg

Beeld: Toerisme Haspengouw

 

 

Stroopfeesten

Zondag 3 april viert de Loonse stroopfabriek feest. Je kan er een rondleiding volgen in de fabriek en in de omgeving (natuurwandeling) en nagenieten van een streepje muziek met een hapje en een drankje in de feesttent. Vooraf inschrijven is verplicht.

Wanneer: zondag 3 april 2016
Waar: Loonse stroopfabriek, Stationsstraat 54, 3840 Borgloon
Prijs: gratis
Meer info en reservatie: www.borgloon.be, toerisme@borgloon.be, 012 67 36 53

 

 

En meer

Verder zetten verschillende bedrijven (fruitbedrijven, fruitveilingen, de Loonse stroopfabriek,…) tijdens de maand april hun deuren open voor bezoekers. Soms moet je vooraf reserveren, soms niet. Controleer dit zeker voor je vertrekt. Liever meer wandelen of fietsen? Dat kan ook, er is keuze genoeg. Moe geworden van al dat wandelen? Dan kan je de streek verkennen in een huifkar, op een Vespa, vanuit groene wagentjes, in een retro Volkswagenbusje,…

Meer informatie en het volledige bloesemprogramma vind je in de online kalender en brochure. Nieuw dit jaar is de Bloesem & Oogst app van Toerisme Limburg, waarop je filmpjes, fietsroutes, logeeradressen en het volledige programma vindt. De app is gratis te downloaden in de Play en App Store.

 

bloesem-bis.jpg

Beeld: unsplash

 

 

Bloesemmeter: zijn ze er al?

Tip: check de Bloesemmeter van Toerisme Limburg. Zo kan je je uitstap nog beter plannen (lees: net wanneer de bomen in bloei staan. Status op 1 april: nog steeds kale bomen :().
 

Gerelateerde artikels