header.home link

Bloementapijten van wereldklasse te bewonderen in Brussel en Zottegem

13 augustus 2018
Heb je van 16 tot 19/08 en van 14 tot 17/09 nog een gaatje vrij in je agenda? Reserveer dat dan snel voor een uitstap naar de bloementapijten van respectievelijk Brussel en Zottegem.
Lees meer over:

Heb je van 16 tot 19/08 en van 14 tot 17/09 nog een gaatje vrij in je agenda? Reserveer dat dan snel voor een uitstap naar de bloementapijten van respectievelijk Brussel en Zottegem.

 • Brussel
  Voor z’n 21ste editie staat het tweejaarlijkse bloementapijt op de Grote Markt in het teken van Guanajato, een Mexicaanse regio met een bijzonder rijke cultuur, geschiedenis en bloementraditie. Meer dan een half miljoen bloemen vormen een tapijt van 1800 m², dat door de vele details het meest complexe ontwerp vormt sinds het allereerste Brusselse bloementapijt in 1971. Het originele ontwerp is van de Mexicaanse grafisch ontwerpster Ana Rosa Aguilar Aguado, en dat werd door Mark Schautteet vertaald naar een floraal ontwerp op reële grootte.
  Als extra dit jaar is er aan het Beursplein bovendien een unieke florale tentoonstelling te bezichtigen van tientallen internationale bloementapijtkunstenaars.
  Meer informatie
   
 • Zottegem
  Dit jaar is het 450 jaar geleden dat Lamoraal graaf van Egmont onthoofd werd op de Brusselse Grote Markt. Egmontstad Zottegem herdenkt dit al het hele jaar met tal van activiteiten, en tijdens het feestweekend van 14 tot 16 september kun je in het park aan het Kasteel van Egmont het bloementapijt gaan bewonderen. Het park wordt omgetoverd tot een kleurrijk spektakel, opgeluisterd met optredens van diverse dans- en muziekgroepen. 's Avonds wordt het feeëriek verlicht en is er een kleurrijk lichtspektakel met dansende fonteinen. Het bloementapijt zelf is ongeveer 1000 m² groot, en is eveneens een ontwerp van Zottegemnaar Mark Schautteet.
  Meer informatie

Beide bloementapijten worden aangelegd met begonia’s. Vlaanderen is de belangrijkste producent van knolbegonia’s ter wereld, met een jaarlijkse uitvoer van 20 miljoen knollen naar Europa, Noord-Amerika en Japan. De teelt is vooral geconcentreerd in de regio rond Gent. Omdat ze groot zijn, in heel veel verschillende kleuren voorkomen en een grote hoeveelheid water kunnen opslaan, lenen begonia’s zich uitstekend tot het aanleggen van bloementapijten. En daarvan maakt AVBS, de sierteelt- en groenfederatie verbonden aan Boerenbond, graag gebruik om op die manier de Vlaamse begoniateelt te promoten.

Bloemencorso’s

Wil je tussen beide bloementapijten door ook wel eens bloemen in beweging zien? Dan zijn de traditionele en spectaculaire bloemencorso’s een ideale tip. De komende weken rijden in Blankenberge, Sint-Gillis-bij-Dendermonde, Loenhout en Wommelgem tientallen praalwagens in stoet uit, aangekleed met honderdduizenden bloemen. Samen met die van Ternat (traditioneel op pinkstermaandag) zijn de corso’s toegevoegd aan de inventaris Vlaanderen voor Immaterieel Cultureel Erfgoed.

Bij de vier onderstaande bloemencorso’s worden dahlia’s gebruikt. Die kennen in augustus-september hun beste periode, bestaan in heel veel kleuren, en zijn stevig genoeg om op de wagens te bevestigen.

Kalender:

Gerelateerde artikels