@livewireStyle
header.home link

Bioweek 2015: waar naartoe?

4 juni 2015
Dit weekend wordt alweer de aftrap gegeven van een nieuwe editie van de Bioweek (6 tot en met 14 juni 2015). En het belooft een bijzonder succesvolle editie te worden, want het programma telt meer dan 150 activiteiten en is gevarieerder dan ooit.
Lees meer over:
Beeld: Susann Städler - photocase.com

 

Dit weekend wordt alweer de aftrap gegeven van een nieuwe editie van de Bioweek (6 tot en met 14 juni 2015). En het belooft een bijzonder succesvolle editie te worden, want het programma telt meer dan 150 activiteiten en is gevarieerder dan ooit. In het assortiment niet alleen rondleidingen en openvelddagen, maar ook zorgvuldig uitgewerkte fietsroutes, ontbijt-, picknick-, brunch- en dinerarrangementen in een mooi kasteel- of boerderijkader, proeverijen (biobabbel), festivals en enkele bijzondere bedrijfsbezoeken. Neem zeker een kijkje op bioweek.be, of blader door het programmaboekje op ISSUU. Ongetwijfeld is er ook in jouw omgeving iets leuk te doen – al was het maar een promotieactie of proeverij in een supermarkt. Enkele van onze favoriete activiteiten op een rij:

 

Fietsen van bioplek naar bioplek

Dit jaar worden vijf tijdelijke fietstochten georganiseerd, omdat er ‘geen heerlijkere manier is om een streek te ontdekken’. Helemaal juist! Kies je route:

 

 • Op sneukeltocht door Limburg: zaterdag 6 juni. Route van 30 kilometer voorbij Herkenrode, door de Mombeekvallei en langs de Japanse tuin. Onderweg stop je voor lekkers op acht biobedrijven: ‘t Biokruidenierke, Bolderhof, Natlandhoeve, Herkenrodeboer, Maya seitan, Den Boogerd, De Nieuwe Winning, De Wroeter en Jessenhofke. Starten doe je tussen 11:00 en 13:00.

  Adres: Herkenrodeboer, Sint Amandusstraat 32, 3500 Stokrooie
  Meer info: www.herkenrodeboer.be

   
 • Van de biowinkel naar de Appelfabriek: zaterdag 13 juni. Route van biowinkel Biotoop in Leuven naar biofruitbedrijf Appelfabriek in Huldenberg, langs de idyllische Dijle en natuurdomein de Doode Bemde. Wanneer je aankomt op de Appelfabriek, wandel je samen met de fruitboer door zijn boomgaard en laat je je rondleiden op het bedrijf. Starten doe je in Biotoop, Zwarte Zustersstraat 16, 3000 Leuven. Een rondleiding volgen kan tussen 14:00 en 15:30. 

  Adres: Appelfabriek, Wolfshaegen 130, 3040 Neerijse 
  Meer info: swinnen.eric@telenet.be

   
 • Fietsen van Gent naar de Wassende Maan: zaterdag 13 juni. Fietstocht van Gent naar Astene, waar een biobuffet vol lekkers je opwacht. Op de boerderij krijg je behalve een uitgebreide lunch een rondleiding en kan je tal van degustaties bijwonen, zoals een kookdemonstratie van Aarde-nd-werk (soep en smoothies). Voor de kleinsten is kinderanimatie voorzien. Starten doe je om 10:00 aan de kiosk op de Kouter in Gent. Op de boerderij ben je welkom van 12:00 tot 19:00. 

  Adres: De Wassende Maan, Beekstraat 35, 9800 Astene 
  Prijs: fietstocht gratis, buffet 16 euro per volwassene (vanaf 12 jaar) en 8 euro per kind (3-12) 
  Meer info en inschrijven: info@wassendemaan.be, www.dewassendemaan.be

   
 • Twee Natuurfietstochten in het Meetjesland: zondag 7 juni. De Meetjeslandse Gordel bestaat 10 jaar en viert dat met een bio-editie. Je kan kiezen uit twee routes:
  • De Bioroute van 40 kilometer langs bioboerderij De Zwaluw in Lovendegem en bioboerderij Netelvuur in Oostwinkel. De Zwaluw is een melkveebedrijf waar yoghurt, plattekaas, melk, rijstpap, chocomousse en ijs verkocht wordt. Netelvuur is een kruidenkwekerij waar je voor de gelegenheid iets kan drinken.
  • De Kerkwegelroute van 43 kilometer langs kaasmakerij Het Hinkelspel in Sleidinge en langs het spaarbekken van Kluizen, natuurgebied De Moerkes en enkele ongekende kerkwegels.
Tip! Beide routes passeren langs Provinciaal domein Het Leen. Tussen 11:30 en 13:30 kan je daar genieten van een picknick met lokaal en biologisch lekkers. Wie nog frisse benen heeft, kan bovendien zijn of haar eigen aardbeiensmoothie of -milkshake trappen op de sappentrapper. Starten doe je tussen 10:00 en 16:00 (Het Leen) of 15:00 (De Zwaluw). Inschrijven kan enkel de dag zelf. 

Adres (voor beide routes): Het Leen, Gentsesteenweg 80, 9900 Eeklo / De Zwaluw, Verbindingsweg 66, 9920 Lovendegem
Prijs: 3 euro per persoon of 7 euro per gezin
Meer info: www.meetjeslandsegordel.be

 
 • Fietsen van De Steenovens naar De Plantentrekker: zondag 7 juni. Tijdens de opendeurdag van De Steenovens kan je deelnemen aan een fietstocht naar de nabijgelegen CSA-boerderij De Plantentrekker. Verder kan je op De Steenovens kijken hoe speltbrood gebakken wordt in een houtgestookte oven, hoe schilders en pottenbakkers te werk gaan en hoe graan, varkens en kippen biologisch geteeld worden. Je honger stillen kan je in de feesttent met pannenkoeken en echte boerenboterhammen met spek of groenten. De deuren van de boerderij zijn open van 12:00 tot 18:00. 

  Adres: De Steenovens, Steenovens 4, 2240 Geel
  Meer info: www.desteenovens.be

 

bio-tris_mine-dalemans.jpg

Beeld: Mine Dalemans

 


Biobabbels

Omdat je beter iets onthoudt wanneer je het zelf ziet of doet, organiseert Velt dit jaar enkele Biobabbels op bioboerderijen. Terwijl je proeft (= doen) van enkele bioproducten die ter plaatse worden geproduceerd (= zien), leer je wat bio is en hoe het werkt. Tijdens de Babbel krijgt je bovendien een introductie in de wondere wereld van de ecologische keuken, gegeven door een vrijwilliger van de organisatie. Inschrijven is niet verplicht, maar wel handig. Kies je locatie:
 

 

bio-geitenkaas-tris_mine-da.jpg

Beeld: Mine Dalemans

 


Ontbijten, brunchen, lunchen of dineren

Lekker eten kan natuurlijk niet ontbreken tijdens de Bioweek. Want ja, het is fijn dat bio goed is voor het milieu en het dierenwelzijn. Maar uiteindelijk moet bio ook lekker zijn. Gelukkig is dat geen probleem - dat bewijzen volgende ontbijt-, brunch-, lunch- en dinerarrangementen:

 

 • Biolocal Picknick in Het Leen: zondag 7 juni. In Provinciaal domein Het Leen in Eeklo kan je genieten van een picknick met lokaal en biologisch lekkers, geleverd door Voedselteam Eeklo. Wie een extra dessert wil, kan bovendien zijn eigen smoothie of milkshake trappen op de sappentrapper. Dit alles kan je combineren met een van de twee bioroutes van de Meetjeslandse Gordel, die langs Het Leen passeren. Picknicken doe je tussen 11:30 en 13:30. 

  Adres: Provinciaal Domein Het Leen, Gentsesteenweg 80, 9900 Eeklo
  Prijs: 8 euro
  Meer info: www.hetleen.be

   
 • Biobrunch op Bio-Fest: zaterdag 6 juni. Op biobedrijf Puur Natuur in Melsele kan je genieten van een verrassingsbrunch in samenwerking met de koks van de Fiskebar en Zomerbar Park Spoor Noord. Daarna kan je een rondleiding volgen, en wie tot ’s avonds blijft plakken kan ook een festival meepikken. De opbrengst van de dag en avond gaan naar Kom op Tegen Kanker. 

  Adres: Puur Natuur, Kalishoekstraat 93, 9120 Melsele
  Prijs: 20 euro per volwassene (vanaf 12 jaar), 10 euro per kind (vanaf 3 jaar)
  Meer info en inschrijven: www.puurnatuurmelsele.be 

   
 • Gezonde lunch in De Cruythoeck: zaterdag 6 juni, donderdag 11 juni en zaterdag 13 juni. Wie een uurtje tijd heeft om te lunchen, kan in de Cruythoek in Westerlo terecht voor een middagmaal met quinoa en een uitgebreid assortiment verse groenten. Welkom van 12:00 tot 13:00 in de tuin.

  Adres: Nieuwstraat 67 B, 2260 Westerlo
  Prijs: 15 euro per persoon
  Meer info: 014 54 39 01, info@decruythoeck.be, www.decruythoeck.be 

   
 • Ontbijt met superfoods: zaterdag 6 juni. Gezond ontbijten tijdens de Bioweek doe je op De Graal in Temse. Je krijgt er een menu van havermoutpap en superfoods geserveerd, of fruit, smoothies en vers sap. Ontbijten doe je tussen 8:30 en 10:00.

  Adres: De Graal, Gasthuisstraat 26, 9140 Temse
  Prijs: 3 euro per persoon
  Meer info: 03 771 31 20, 0486 57 57 22, bea.van.daele@gmail.com, www.degraal-bio.be

   
 • Biobrunch op de Kalmthoutse Heide: zondag 7 juni. Het Vlaams Kennis- en Vormingscentrum voor Natuur & Milieu De Vroente in de Kalmthoutse Heide organiseert de hele dag activiteiten in het teken van de eigen streek. Op het menu staan dan ook alleen locale bioproducten: fruit, kaas, yoghurt, quiches en fruitsap. Aansluitend kan je een boerenmarkt met streekproducten bezoeken (11:00 tot 16:00). Brunchen kan tussen 11:00 en 13:00 (starten ten laatste om 12:00). 

  Adres: De Vroente, Putsesteenweg 129, 2920 Kalmthout
  Prijs: 8 euro per persoon (vanaf 6 jaar)
  Meer info en inschrijven: www.devroente.be 

   
 • Zoete Zondag: zondag 7 juni. Zoetekauwen kunnen hun hartje ophalen tijdens een zoet festijn op de Heerlijkheid van Heule. Op tafel alleen biologische zoete gerechten, gemaakt van de eigen biobloem en biozuivel. Ook lactose- en glutenvrije alternatieven zijn beschikbaar. Betalen doe je per gewicht (2 euro per 100 gram), en eten tusssen 14:00 en 17:00. 

  Adres: Heerlijkheid van Heule, Zeger van Heulestraat 53, 8501 Heule
  Prijs: 2 euro per 100 gram
  Meer info en inschrijven: info@hofvanheule.be, www.hofvanheule.be 

   
 • Ontbijten op de vierkantshoeve: zondag 7 juni. Voor een bourgondisch boerenontbijt moet je op ’t Goed Ter Heule in Lauwe zijn. Op het menu alleen bioproducten van de eigen en nabijgelegen bioboerderijen. Nadien kunnen kinderen een ritje met de huifkar maken en aardbeien plukken, terwijl hun ouders een rondleiding volgen. Ontbijten doe je van 8:30 tot 11:00.

  Adres: ’t Goed Ter Heule, Dronckaertstraat 665, 8930 Lauwe
  Meer info: hubert.dewitte@tgoedterheule.be, www.tgoedterheule.be

   
 • Walking biodinner: donderdag 11 juni. Bij Qarfa in Aalst kan je al wandelend van aperitief naar voorgerecht en hoofdgerecht tot dessert. Stilstaan is natuurlijk ook toegelaten ;). 

  Adres: Qarfa, Stationsstraat 13, 9300 Aalst
  Prijs: 32 euro per persoon
  Meer info: info@qarfa.be, 0494 15 70 77, www.qarfa.be 

   
 • Dineren op de Stadsboerderij: zaterdag 13 juni. De Stadsboerderij van Kortrijk trakteert je op een uitgebreid diner met kraakverse groenten. Het diner bestaat uit een voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht. Smakelijk!

  Adres: Café Congo, Veldstraat 158, 8500 Kortrijk
  Prijs: 25 euro per persoon
  Meer info: fannydellutri@gmail.com, www.stadsboerderijkortrijk.be

   
 • Bourgondisch menu in het Kasteelklooster: zaterdag 13 juni. In het Kasteelklooster in Halen werd al vaak gedineerd. Eerst door Kartuizers en nonnen, daarna door baronnen en nu door bezoekers van de Bioweek. Op het menu alleen biologische producten of groenten uit de eigen kasteeltuin. Verhalenverteller Erik Verdonck en bierbrouwer Gert Jordens zorgen voor extra sfeer en gezelligheid. Het diner start om 18:30.

  Adres: Kasteelklooster Sint-Jansberg, Sint-Jansbergstraat 9, 3545 Halen
  Prijs: 65 euro per persoon
  Meer info: christel@jessenhofke.be, www.sintjansberg.be, www.jessenhofke.be

   
 • Buffet De Wassende Maan: zaterdag 13 juni. De Wassende Maan in Astene organiseert een opendeurdag met buffet. Op het menu groenten van eigen land, op het programma een rondleiding, degustaties en kinderanimatie. De deuren zijn open van 12:00 tot 19:00.

  Adres: Beekstraat 35, 9800 Astene
  Prijs: 16 euro per volwassene, 8 euro per kind (3-12 jaar)
  Meer info en inschrijven: info@wassendemaan.be, www.dewassendemaan.be

 

 

bio-venkel-tris.jpg

 


Unieke bedrijfsbezoeken

Drie activiteiten vielen ons op omwille van hun exclusiviteit. Hoe vaak heb je immers de kans om een chocolade-atelier of koffiebranderij te bezoeken, of een kijkje te nemen achter de schermen van een supermarkt?

 

 • Magic Chocolates: zaterdag 6 juni, zondag 7 juni, zaterdag 13 juni en zondag 14 juni. Magic Chocolates werkt met allergenenvrije chocolade en heeft daar een mooie filosofie over. Tijdens een bedrijfsbezoek (om 10:00, 13:00 en 15:00) doen ze die filosofie uit de doeken en krijg je demonstraties van het temperen en mouleren van de chocolade in het atelier. 

  Adres: Magic Chocolates, Grote Markt 89, 9060 Zelzate
  Meer info en inschrijven: www.magic-chocolates.be 

   
 • Koffie Kàn: maandag 8 juni en donderdag 11 juni. Koffiebranderij Koffie Kàn heeft een speciale technologie ontwikkeld om koffie op een zachte manier te roosteren. Dit zorgt ervoor dat het aroma zich volledig kan ontplooien en de koffie beter verteerbaar wordt. Tijdens je bezoek (van 10:00 tot 11:30) leer je het hele verhaal: van plant tot koffie. Nadien kan je natuurlijk ook koffie proeven.

  Adres: Koffie Kàn, Kerkstraat 84, 8420 Wenduine 
  Meer info en inschrijven: kantoor@koffiekan.be, www.koffiekan.be 

   
 • Achter de schermen van de biosupermarkt: woensdag 10 juni. Bio-Planet Halle laat geïnteresseerden tijdens Bioweek een kijkje nemen achter de schermen. Ze vertellen je graag welke weg een product aflegt voor het in de winkelrekken valt en beantwoorden vragen zoals ‘wat is vegetarische kaas?’. Niet laten liggen, die kans! De deuren zijn open van 20:00 tot 22:00.

  Adres: Bio-Planet Halle, Bergensestraat 83, 1500 Halle
  Meer info: 02 360 19 40, www.bioplanet.be

 

'T-goed-ter-Heule-tris.jpg

Beeld: Mine Dalemans

 


Feest!

Een feestje kan ten slotte ook niet ontbreken op het programma. Aan feestgedruis is er gelukkig dit jaar geen gebrek:

 

 • Boomgaardfeest Pajottenlander: zaterdag 6 juni en zondag 7 juni. Bij de Pajottenlander is het groot feest dit jaar. In de boomgaard kan je meer dan 30 sappen en fruitbereidingen proeven, terwijl volksmuzikanten zorgen voor sfeer en Natuurpunt voor speltpannenkoeken. Het feest duurt van 11:00 tot 18:00.

  Adres: Pajottenlander, Kerkstraat 14, 1670 Pepingen 
  Prijs: gratis behalve enkele workshops
  Meer info: www.pajottenlander.be

   
 • Bio-Fest: zaterdag 6 juni. Na een verrassingsbrunch (10:30) en rondleidingen (13:00, 15:00 en 17:00) op biobedrijf Puur Natuur barst ’s avonds een groot muziekfestival los. Vanaf 19:00 kan je er genieten van live muziek. De opbrengst van de avond (en dag) gaat naar Kom op Tegen Kanker. 

  Adres: Puur Natuur, Kalishoekstraat 93, 9120 Melsele
  Prijs: vrije bijdrage (brunch: 20 euro per volwassene (vanaf 12 jaar), 10 euro per kind (vanaf 3 jaar)
  Meer info: www.puurnatuurmelsele.be    
 
 
'T-goed-ter-Heule_detail-tr.jpg
Beeld: Mine Dalemans
 
 

Gerelateerde artikels