@livewireStyle
header.home link

Bio infoweek: gesprek met een biovarkensboer + wat is biovlees?

Vroeger had je één keer per jaar de BioWeek, nu heb je verschillende infocampagnes met telkens een ander bioproduct in de hoofdrol. Van 3 tot 11 juni 2017 is dat biovlees. Wij spraken biovarkenshouder Raf Francken.
1 juni 2017  – Laatste update 4 april 2020 16:23
Lees meer over:

Vroeger had je één keer per jaar de BioWeek, nu heb je verschillende infocampagnes met telkens een ander bioproduct in de hoofdrol. Van 3 tot 11 juni 2017 is dat biovlees. Op de website www.biomijnnatuur.be zijn productinfo, ondernemersportretten en recepten te vinden. Daarnaast worden een 20-tal activiteiten georganiseerd op bio-bedrijven en lopen verschillende promotieacties in bio-winkels. Het boegbeeld van de campagne is dit keer geen BV, maar een biovarkenshouder. Kijk, dat vinden wij interessanter ;). We bezochten zijn bedrijf en spraken hem kort.

 

“Biovarkens zijn gelukkige varkens, en biovarkensboeren zijn gelukkige boeren”

De boer in kwestie is Raf Francken van De Groene Boerderij in Wuustwezel. Hij nam het bedrijf van zijn vader over en schakelde het in 2003 al om naar bio. Omdat biologische veehouders nooit meer dieren houden dan hun gronden aankunnen (qua mestafzet), moest hij het aantal varkens terugschroeven van 140 zeugen en 1.000 mestvarkens tot 34 zeugen en 200 mestvarkens. Zij leven allemaal grotendeels buiten. Om te voldoen aan de biologische voorschriften qua bewegingsruimte, moest hij de stallen en buitenruimte uitbreiden. Dat betekende minder dieren per m², maar hij verdient er naar eigen zeggen tóch beter zijn boterham mee.

Het beste bewijs daarvoor is het feit dat zijn bedrijf 3 ‘voltijds tewerkgestelde equivalenten’ (VTE) telt. Snel omgerekend zijn dat zo’n 70 varkens per VTE (eenvoudiger uitgedrukt: per arbeidskracht). “Dát is voor mij innovatie”, stelt BioForum-voorzitter Kurt Sannen tijdens de rondleiding. Hoe het komt dat zijn bedrijf rendabeler is dan voorheen? Raf wijt het onder meer aan dierenwelzijn. “In het begin merkte ik dat de varkens op stro buiten sneller slachtrijp waren dan de varkens op roosters in de stal. Volgens mij omdat ze zich beter in hun vel voelden, minder stress ervaarden.”

 

kurt-sannen-en-raf-francken-aan-de-varkensweide-450.jpg

Beeld: Kurt Sannen (links) en Raf Franken (links)

 

Ook het feit dat hij zijn vlees zelf verwerkt en afzet binnen de korte keten, speelt een rol. “Ik ben niet afhankelijk van de fluctuerende markt en bepaal zelf mijn prijs. Hierdoor is mijn inkomen stabieler. En de klanten betalen graag iets meer voor mijn vlees, hoewel dat prijsverschil voor hen best meevalt.”

“Biolandbouw is niet alleen dier- maar ook boervriendelijk”, vat Kurt samen. Hij kent weinig bedrijven die stoppen en wijst op de netto groei van de biosector elk jaar. Vlaanderen telt vandaag 16 biologische bedrijven met varkens en 2 bedrijven in omschakeling. Daarvan zijn er 7 gespecialiseerd en 9 gemengd. “Het kán dus wel, biologisch varkens houden. Het vergt lef, maar het loont.”

Raf wijst er verder op dat hij weinig problemen heeft met staartbijten of agressief gedrag, omdat zijn varkens voldoende ruimte hebben om hun natuurlijk gedrag te vertonen en de sociale rangorde onderling te respecteren. Ook van ziektes bij zijn dieren heeft hij weinig last. Het bedrijf is al meer dan 10 jaar antibioticavrij. Dat zuinig gebruik van antibiotica (niet preventief) is een van de stokpaardjes van de biologische veehouderij. Een stokpaardje waar BioForum ook tijdens deze nieuwe campagnegolf sterk op hamert, omdat het volgens de organisatie nog te weinig gekend is.

 

bezoek-de-groene-boerderij-varkensweide-450.jpg

Beeld: de zonnige varkensweide bij Raf

 

Wat is biovlees?

Enkele weetjes over biovlees op een rij. Meer productinfo vind je op www.biomijnnatuur.be

 

biovlees-productinfo-kip.jpg

 

  • Een biokip krijgt tijd om te groeien en leeft natuurlijker, gezonder en met minder stress.
  • Ze krijgt tot dubbel zoveel stalruimte en scharrelt buiten.
  • Aan biokip worden geen smaakversterkers, aroma’s of waterbindende stoffen toegevoegd.
  • Een biokip eet biologisch voeder, geteeld zonder chemische gewasbescherming of kunstmest.
  • En ze krijgt zoals gezegd alleen antibiotica als het echt nodig is.
 
biovlees-productinfo-over-varken-450.jpg

 

  • Biovarkens krijgen alleen biologisch voeder, geteeld zonder chemische gewasbescherming of kunstmest.
  • Een bioboer kweekt minder varkens, zo creëert hij minder druk op het milieu.
  • Een biologisch varken krijgt meer ruimte, kan lekker naar buiten, leeft gezonder en heeft weinig stress.
  • Een bioboer kiest voor robuuste dieren en een diervriendelijke aanpak. Hierdoor worden zijn dieren minder snel ziek en kan hij zuinig omspringen met antibiotica.
  • Ook aan bereid varkensvlees (charcuterie) wordt slechts een minimum aan additieven toegevoegd.
 
biovlees-productinfo-runds.jpg

 

  • Een biologische koe eet veel gras – een gewas dat wij niet kunnen verteren.
  • Ze kan natuurlijk kalven zonder keizersnede. Dat is antibiotica en pijn uitgespaard.
  • Een bioboer houdt minder koeien, zo creëert hij minder druk op het milieu.
  • Met koemest maakt hij zijn gronden vruchtbaar: zo probeert de biosector plaatselijk de kringloop te sluiten.

 

Activiteiten, promo’s en wedstrijd (win een Weber BBQ!)

Nog op www.biomijnnatuur.be vind je zoals gezegd ondernemersportretten en recepten. Daarnaast worden van 3 tot en met 11 juni 2017 een 20-tal activiteiten georganiseerd op bio-bedrijven en lopen verschillende promotieacties in bio-winkels. Tot slot organiseert BioForum een wedstrijd waarin je je kennis over biovlees kan testen. Deelnemers kunnen een barbecue van Weber winnen. Neem snel deel!

Gerelateerde artikels