@livewireStyle
header.home link

Binnenkijken bij Annemie en Jos - 7x weet wat je eet: Koolrabi

Veldwerk: de koolrabi van Annemie Geerts en Jos Moens uit Mechelen/Leest
25 september 2019  – Laatste update 4 april 2020 16:23
Veldwerk: de koolrabi van Annemie Geerts en Jos Moens uit Mechelen/Leest
 

1. Sinds de middeleeuwen en toch recent

 
Ook al kwam de koolrabi al in de middeleeuwen op tafel, bij ons deed de groente pas veel later zijn intrede. Bij deze koolsoort ontstaat er een verdikking aan de stengel en die knol eten we. Vooral in Duitsland is de groente erg in trek. De knol bevat geen vet of zetmeel, maar is wel rijk aan vezels, foliumzuur, kalium en vitamine C.
 
Annemie en Jos begonnen bij toeval 30 jaar geleden met de teelt van koolrabi. Toen was de knol nog een grote onbekende in de tuinderswereld.
 
Jos: “In 1984 zijn we ons eigen bedrijf gestart met als hoofdteelten sla en witloof in volle grond, met broccoli als bijteelt. Wekelijks bracht de plantenteler een lading plantjes. Op een keer waren de broccoliplantjes wel erg klein, hadden precies een ander blad, maar het waren wel kolen. We twijfelden, maar plantten ze toch, benieuwd naar wat het ging worden. Ondertussen had de plantenkweker door dat hij verkeerd zaad had gezaaid: geen broccoli, wel koolrabi.”
vw-koolrabi-annemie-800x450.jpg
[copyright: Lava-Veldwerk]
 

2. Op zoek naar de perfecte grootte

 
Annemie: “Na enkele weken vormde zich laag tegen de grond een klein knolletje, maar niemand die ons kon zeggen hoe groot het moest zijn om te oogsten. Het was echt zoeken, want koolrabi was toen nog totaal onbekend in België. Na zelf proeven en kijken wat de goede grootte was, hebben we een pallet geoogst en meegenomen naar de veiling.”
 
Op de veiling ging de volledige pallet meteen van de hand waardoor ze beslisten om ermee verder te gaan. Een nieuwe teelt was geboren.
 

3. Bekend maar onbemind?

 
Annemie: “Koolrabi is nu wel geen onbekende meer, maar blijft een nichemarkt. We zijn slechts met twee telers in België.” 
 
vw-koolrabi-band-800x450.jpg
[copyright: Lava-Veldwerk]
 

4. Oogsten in Duitsland, verpakken in België

 
Jos: “Tot 15 jaar geleden teelden we onze koolrabi hier. Onze velden waren beperkt in omvang en toevallig zijn ook bosduiven, konijnen en hazen dol op de knollen. Toen de wildwet strenger werd, hadden we een groot probleem. Soms zagen we hele percelen verloren gaan aan wildvraat, maar wij moesten wel leveren! Afdekken met doek was geen optie, want het loof werd er slap onder en de planten groeiden niet meer. Via via zijn we in contact gekomen met een grote koolrabiteler net over de Duitse grens. Van die ene keer is het tot een vaste samenwerking gekomen. We huren grond van hem en kopen samen met hem de plantjes aan. Hij plant ze, kweekt ze op en oogst ze volgens onze vraag.”
 
Annemie: “Wij houden de teelt wel nauw in het oog: we lopen regelmatig de velden langs en geven instructies. Jos en ik komen er immers wekelijks als we de koolrabi ophalen. Door zo te werken, kunnen we inspelen op de vraag van klanten die een promotieactie doen met koolrabi. Omgekeerd, als de vraag hier krimpt, neemt de teler onze overschotten af. We doen dit nu al 12 jaar en dat loopt vlot.”
 

5. Koop koolrabi’s die stevig aanvoelen

 
Het is een misverstand dat koolrabi met loof langer zou bewaren. Het tegendeel is waar: de bladeren onttrekken vocht aan de knol, waardoor die gaat uitdrogen. Bewaar de knollen in de groentebak van de koelkast of op een koele plaats. Op 2 of 3 graden is ideaal.
 

6. Koolrabi is een sterk product met een heel lange houdbaarheid

 
De groente kan wel haar mooie kleur en structuur een beetje verliezen, maar na het schillen merk je daar niets meer van. Na een tijdje wordt koolrabi harder en vezeliger en is dan minder geschikt om rauw te eten.
 
vw-koolrabi-schillen-800x450.jpg
[copyright: Lava-Veldwerk]
 

7. Koolrabi is een veelzijdige groente

 
Je kunt die na het schillen zowel rauw als warm eten. De smaak is zacht, romig en toch fris. Snij de groente in fijne reepjes of dunne plakjes en meng die door een hartige salade met andere knollen als wortel, radijs, rode biet, ... en/of rucola of fijngesneden krulandijvie. Warm kan koolrabi in de soep (waar de groente voor binding zorgt), als ovenschotel eventueel met andere groenten, kort gebakken of beetgaar gekookt (ca. 10 min). Zachtgekookt is koolrabi ook prima als kindervoeding geschikt, vanaf 6 maand.
 
Lees het volledige verslag (mét recept) van het bedrijfsbezoek bij koolrabitelers Annemie Geerts en Jos Moens uit Mechelen/Leest in de reeks Veldwerk van de veilingassociatie Lava: https://www.lava.be/2019/09/20/veldwerk-koolrabi/

Gerelateerde artikels