header.home link

Aperitieven in de wijngaard van Genoels-Elderen

6 mei 2013
Nergens smaakt een glaasje schuimwijn als aperitief zo lekker als in de wijngaard zelf. Limburg telt een aantal prachtige wijndomeinen, waar de gastvrouw of gastheer je met plezier een rondleiding en degustatie geeft. Genoeg getoost? Ga dan voor een alcoholvrij boerderijbezoek.

Limburg telt met Genoels-Elderen het enige wijnkasteel van België. Rond het imposant staaltje bouwkunst ligt een al even imposant park, met 22 hectare wijnranken, een eeuwenoude bomenrij, een rozentuin en een authentieke kasteelhoeve. Al dat moois is van dichtbij te bewonderen, tijdens een rondleiding met gids. Na een bezoek aan de wijngaarden, wijnpers, stokerij en wijnkelders, kan je de wijnen degusteren. Santé!

Bezoek alleen mogelijk onder begeleiding van een gids, met maximaal 30 personen per gids. Meerdere gisden beschikbaar, zodat groepen tot 300 personen rondgeleid kunnen worden.

Prijs: 50 tot 60 euro per gids

Adres en reserveren: Kasteelstraat 9, 3770 Riemst, 012 39 13 49, info@wijnkasteel.com, www.wijnkasteel.com

 

wijnkasteel-ton-tris.jpg

 
Beeld: Mine Dalemans. Wijnkasteel Genoels-Elderen.
Beeld intro: Toerisme Haspengouw.

 

Heb je de smaak te pakken?

Genoels-Elderen is het enige wijnkasteel van België, maar niet het enige wijndomein in Limburg:

  • Schorpion: de wijngaard van Schorpion is een pak kleiner (2 ha), en van de druiven wordt uitsluitend mousserende wijn gemaakt. Maar het zijn pareltjes… Rondleidingen met groepen mogelijk, na reservering.

Adres en reserveren: Kersendaelstraat 37, 3724 Vliermaal, 0477 58 12 08, www.schorpion.com

  • Aldeneyck: Laat je rondleiden en geniet van een degustatie met borrelhapjes, of snuif de sfeer op tijdens het Wijnfeest op zondag 8 september. Het hele dorp staat tijdens dat feest in rep en roer, met een gezellige rommelmarkt, kermisattracties en een feesttent. Rondleidingen mogelijk voor zowel individuele bezoekers als groepen, het hele jaar door behalve in oktober. Elke individuele wijnliefhebber kan bovendien elke zaterdag op het wijndomein terecht voor een gratis degustatie met een woordje uitleg over het productieproces. 

Prijs: 12 euro per persoon (vanaf 15 personen) + 50 euro per bezoek als vergoeding voor de gids

Adres en reserveren: Hamontweg 81, 3680 Maaseik, 089 56 41 02, info@wijndomein-aldeneyck.be, www.wijndomein-aldeneyck.be

  • Pietershof: Wijndomein in de Voerstreek, op zuidhelling 'het Crindael'. Plan je bezoek met wijnproeverij rond het middaguur, dan kan je er een lunch met huisgemaakte soep en ambachtelijke confituur aan koppelen. Smakelijk!

Prijs: 11,50 euro, minimaal 10 personen

Adres en reserveren: Plankerweg 1, 3793 Teuven, 0438 124 38, info@pietershof.bewww.pietershof.be

 

wijngaard-tris.jpg

 
Beeld: Mine Daelemans. Wijnkasteels Genoels-Elderen.


Genoeg getoost?

Ga dan alcoholvrij sneukelen op de boerderij:

  • ’t Roren IJsje: Melkveebedrijf in Opitter. Neem een kijkje in de stal, smul van het hoeve-ijs (20 smaken per dag!) op het terras of in de mooie schuur en volg een workshop in het ijssalon.

Adres en reserveren: Rorenweg 18, 3960 Opitter Bree, 0496 14 57 17, annick.jehoul@telenet.be, www.kijkboerderijen.be

  • Stichting Ommersteyn: Twee biologische zorgboederijen op het kasteeldomein Ommersteyn. Na een rondleiding op de geitenhouderij met kaasmakerij en in de groeten-, kruiden- en kleinfruittuin, geniet je van verse hoeveproducten in de oude stroschuur.

Adres en reserveren: de Schiervellaan 5, 3650 Dilsen-Stokkem, 089 61 59 63, info@stichting-ommersteyn.bewww.stichting-ommersteyn.be

  • Kaasmakerij Catharinadal: Wereldberoemd om zijn Grevenbroecker of Achelse Blauwe, in 2010 nog verkozen tot beste kaas van de wereld (Caseus Award in de categorie originele kaas). De schimmelkaas heeft een milde smaak en een unieke blauwgeaderde marmerogende structuur. Het geheim? Veel geduld en handwerk. Dat maakt de kaas ook zo zeldzaam. Wie wil proeven, moet naar het mooie Hamont-Achel. Wil meer wil dan alleen proeven, kan een rondleiding met proeverij of een workshop kaas maken reserveren.

Prijs: 4 euro per persoon voor de rondleiding + proeverij (min. 10 personen), 30 euro per persoon voor de workshop kaas maken (min. 12 personen)

Adres en reserveren: Catharinadal 5, 3930 Hamont-Achel, 011 64 13 09, catharinadal@telenet.be, www.catharinadal.be

 

Tip! Meer boerderijen die graag hun deuren openzetten voor bezoekers vind je op www.kijkboerderijen.be

 

Catharinadal-tris.jpg

 
Beeld: Mine Dalemans. De Achelse Blauwe van Kaasmakerij Catharinadal.


Meer info: www.toerismelimburg.be
 

Gerelateerde artikels