@livewireStyle
header.home link

7 x zuiverende planten. Groene vingers voor een schonere lucht

Welke planten zuiveren fijn stof het best? Hoe sterk verbeteren planten de luchtkwaliteit? En op welke plaatsen filteren ze de lucht het meest? Verschillende onderzoeksinstellingen bundelden hun wetenschappelijke inzichten.
18 juni 2019  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 16:23
Lees meer over:

Welke planten zuiveren fijn stof het best? Hoe sterk verbeteren planten de luchtkwaliteit? En op welke plaatsen filteren ze de lucht het meest? Verschillende onderzoeksinstellingen bundelden hun wetenschappelijke inzichten in twee brochures: een voor binnen- en een voor buitenshuis. Wij trokken voor je op verkenning en onthouden 7 weetjes:


1. Naaldbomen halen meer fijn stof uit de lucht dan loofbomen.


2. Hoe hoger de concentratie schadelijke stoffen, hoe sneller planten ze afbreken. Goed nieuws!


3. Luchtdoorstroming versterkt de zuiverende werking van planten. In smalle straten werkt een groengevel daarom beter dan een boom met grote kruin.


4. Hoe meer licht, hoe beter de zuivering. Vooral binnenshuis kun je hiermee rekening houden.


5. Nog lang niet alle planten zijn onderzocht, maar algemeen geldt: hoe hoger de dichtheid aan huidmondjes en hoe meer reliëf op het blad, hoe beter de zuivering.

 

Chlorophytum.jpg Dracaena.jpg

Hedera-helix.jpg Spathiphyllum.jpg 
 

6. Binnenshuis zijn enkele goede luchtzuiveraars: graslelie (Chlorophytum), drakenplant (Dracaena), klimop (Hedera helix) en lepelplant (Spathiphyllum) . Zie beelden hierboven.


7. Buitenshuis filteren volgende planten het meest fijn stof uit de lucht: vlinderstruik (Buddleja davidii), gelderse roos (Viburnum opulus), haagbeuk (Carpinus betulus), steeneik (Quercus ilex) wollige sneeuwbal (Vibernum lantana), Japanse bottelroos (Rosa rugosa), meelbes (Sorbus aria), witte paardenkastanje (Aesculus hippocastanum), douglasspar (Pseudotsuga menziesii) en veldesdoorn (Acer campestre).

 

 

De wetenschappelijke instellingen die zich de voorbije twee jaar in deze materie verdiepten waren: Technopool Sierteelt (ILVO, PCS, UGent, HoGent), UAntwerpen en de Vlaamse Milieumaatschappij Onder de noemer Green-Air verzamelden zij alle wetenschappelijke kennis over het luchtzuiverend vermogen van planten en ze bundelden die in twee brochures. Interessant voor siertelers, professionals in groensector, maar ook voor ons!

 

Ontdek de pdf met inzichten voor binnenshuis / inzichten voor buitenshuis.

 

Gerelateerde artikels