header.home link

5 x de lente tegemoet: fietsen fietsen fietsen!

31 maart 2017
Wie geen fan is van de koers en dit weekend/voorjaar liever niet voor de buis hangt, hoeft niet langer te zoeken naar inspiratie voor een daguitstap. Wij bladerden door de gloednieuwe toeristische brochures en selecteerden een fietsroute in elke provincie om zélf de ziel uit je lijf te trappen.
Lees meer over:

Wie geen fan is van de koers en dit weekend/voorjaar liever niet voor de buis hangt, hoeft niet langer te zoeken naar inspiratie voor een daguitstap. Wij bladerden door de gloednieuwe toeristische brochures en selecteerden een fietsroute in elke provincie om zélf de ziel uit je lijf te trappen.

 

1. West-Vlaanderen: de Kasteelbossenroute

Het Brugse Ommeland viert nog tot 30 november 2017 de vele kastelen en abdijen op het grondgebied. Tijdens het Kastelen- en Abdijenjaar worden talloze activiteiten georganiseerd, zoals exclusieve opendeurdagen in een 10-tal kastelen en 4 abdijen, een pop-up zomerbar in Kasteel Di Coylde en picknick met streekproducten in 5 kasteelparken en abdijtuinen. Het volledige programma vind je op www.brugseommeland.be. Daarenboven werden 5 themaroutes uitgestippeld via de fietsknooppunten. Wij kozen de Kasteelbossenroute: 40,5 km door de kasteelbossen ten zuidwesten van Brugge, in Sint-Andries, Sint-Michiels, Zedelgem en Jabbeke. Je fietst van kasteel naar kasteel, langs abdijen en enkele charmante hoeves. Starten doe je in Steenbrugge, op de parking Baron Ruzettelaan.

Tip: twee niet-te-missen tussenstops zijn Hoeve ’t Oosthof en Hotel Roodhof. Het eerste is een historische hoeve met kindvriendelijk restaurant, tearoom en terras. Het tweede is een authentieke melkboerderij uit 1888, eveneens met restaurant, tearoom en terras. Als je 40,5 km fiets, kan een ijsje of streekbiertje tussendoor geen kwaad ;).

Meer info over de route vind je op www.west-vlinderen.be. Je kan de Kasteelbossenroute gratis downloaden via www.brugseommeland.be

 

2. Limburg: de fietsbloesemroute

In Limburg werden de eerste bloesems gespot en gaan de Bloesemfeesten dit weekend officieel van start. Zes fietslussen loodsen je door de bloeiende boomgaarden. Je kan kiezen tussen routes van 20 tot 50,5 km. Starten doe je op de Grote Mart in Sint-Truiden, op De Alk in Alken, op het stadhuis van Borgloon of op kasteeldomein Alden Biesen in Bilzen.

Een kaart kost 3 euro en kan besteld worden via www.toerisme-sint-truiden.be. Je kan de 6 routes ook online bekijken en gratis downloaden via www.toerismelimburg.be > doen > fietsen > themafietsroutes > geef als zoekterm ‘bloesem’ in.

 

3. Oost-Vlaanderen: de Eddy Merckxroute

Wie tóch fan is van de koers en zelf de hellingen van de Vlaamse Ardennen wil trotseren, kan in de voetsporen treden van Eddy Merckx op de gelijknamige route. Opgepast: kuitenbijters op het parcours! Of wat had je verwacht? :) Je fietst 46 km en beklimt de vier bekende hellingen uit Vlaanderens Mooiste (de Oude Kwaremont, de Paterberg, de Hotondberg en de Kluisberg).

Je kan de route gratis downloaden via www.toerismeoost-vlaanderen.be > doen > fietsen > zoek op type uitdagend

 

4. Vlaams-Brabant: de prinsheerlijke biertjesfietsroute

Vlaams-Brabant viert biermaand van april tot juni. Fietsen en genieten van een biertje, dat gaat goed samen. Er zijn dan ook 15 bierroutes om uit te kiezen. Wij kozen de route prinsheerlijke biertjes: je fiets 40 km langs fietsknooppunten in Zichem, Averbode, Scherpenheuvel en Diest. Onderweg stop je voor een abdijbier in Het Moment aan de Abdij van Averbode en Café-Brouwerij Loterbol in Diest. 

Meer info over de route en de bijbehorende fietsknooppunten vind je gratis op www.toerismevlaamsbrabant.be5. Antwerpen: de antitankgrachtroute

Wie de antitankgrachtroute in Antwerpen (Oelegem, Schilde, Brasschaat, Brecht, Zoersel en Zandhoven) nog niet gefietst heeft, moet dat dringend eens doen. De route maakte ooit deel uit van een netwerk van verdedigingslinies, maar is nu een aantrekkelijk natuurlint met bijzondere plekjes en zeldzame fauna en flora. Daarenboven bots je tijdens het fietsen op interessant militair erfgoed en spot je vele mooie oude kasteeldomeinen. De route is 45,5 km lang en vertrekt op het Provinciaal Groendomein Vrieselhof in Oelegem of het Gemeentedomein De Mik in Brasschaat.

Je kan de route gratis downloaden via www.kempen.be

Gerelateerde artikels