@livewireStyle
header.home link

5 seizoensgerechten die het herfstweer doen vergeten

De herfst staat voor de deur en we zullen het geweten hebben. Buiten is het koud en grijs. Maar we laten het niet aan ons hart komen. We selecteerden vijf recepten om de herfstvakantie goedgemutst in te gaan.
27 oktober 2017  – Laatste update 4 april 2020 16:23
Lees meer over:

De herfst staat voor de deur en we zullen het geweten hebben. Buiten is het koud en grijs. Maar we laten het niet aan ons hart komen. Wanneer de zon het buiten laat afweten, is er niets zo gezellig als binnen samen aan tafel genieten van een tas dampende soep of een warm stuk taart. Peer, appel en pompoen zijn bovendien ideale ingrediënten om nu mee aan de slag te gaan. Wij selecteerden vijf recepten om de herfstvakantie goedgemutst in te gaan.

 

1. POMPOENSOEP MET APPEL EN CURRY

pompoensoep-800x450_lekker-van-bij-ons.jpg

Beeld: lekkervanbijons.be

 

Dit heb je nodig (voor 4 personen)

  • 850 g hoevepompoen
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 grote ui, fijngesnipperd
  • 2 hoeveappels, middelgroot (Boskoop of Jonagold), geschild en ontdaan v/h klokhuis
  • 1,5 l groentebouillon
  • 1 theelepel currypoeder
  • koriander
  • toast
  • peper en zout

 

Zo maak je het klaar

  • Versnipper de ui en bak ze in olijfolie in een grote pot.
  • Snijd de pompoen in kleine blokjes en voeg toe aan de ui. Laat even stoven op een middelhoog vuur.
  • Snijd de appels in blokjes en voeg toe. Laat opnieuw even stoven.
  • Voeg de curry toe en roer goed door.
  • Giet er de bouillon bij en laat alles 30 min. zachtjes koken.
  • Mix de soep en voeg, als ze te dik is, wat water bij.
  • Breng op smaak met peper en zout en laat nog even doorkoken. Werk af met koriander en toast.

 

Bron: lekkervanbijons.be

 

 

2. GEGRATINEERDE PEREN MET GEITENKAAS

gegratineerde_peren_met_geitenkaas-800x450_lekker-van-bij-ons.jpg

Beeld: lekkervanbijons.be

 

Dit heb je nodig (voor 6 personen)

  • 3 peren, Conference
  • 3 el honing
  • 12 el geitenkaas (zachte)
  • 1 takje rozemarijn
  • 1 takje tijm
  • 1 liter appelsap
  • peper
  • zout

 

Zo maak je het klaar

  • Schil de peren, halveer ze en verwijder zorgvuldig het klokhuis.
  • Pocheer de peren gedurende vijftien minuten.
  • Rits de rozemarijn en de tijm van de takjes en hak ze fijn. Meng daarna de geitenkaas met de rozemarijn en de tijm en 2 el honing. Kruid de mengeling met peper en zout.
  • Haal de peren uit het kookvocht en laat ze goed uitlekken.
  • Laat het appelsap inkoken tot op 1/3 samen met 1 el honing. Vul de peren met de gekruide kaasmassa en plaats alles even onder de grill.
  • Verdeel het sausje over individuele potjes en schik hierin ook de peren. Serveer meteen.
  • Een mooie bijkomende garnituur voor de liefhebbers: ontpit wat zwarte olijfjes, snijd ze in vieren en schik ze erbij.

 

Bron: lekkervanbijons.be met Claudia Allemeersch

 

 

3. PEER IN BLADERDEEG

Peer-in-bladerdeeg-800x450_lekker-van-bij-ons.jpg

Beeld: lekkervanbijons.be

 

Dit heb je nodig (voor 4 personen)

  • 4 velletjes bladerdeeg
  • 2 peren
  • 1/2 kl kaneel
  • 6 el suiker
  • 2 el perenlikeur
  • bloemsuiker

 

Zo maak je het klaar

  • Halveer de peren, maak er in de lengte inkepingen in, verwijder het kleine stukje peer.
  • Leg een vel bakpapier op een bakplaat, leg hierop het bladerdeeg. Leg een halve peer op elk stukje bladerdeeg, snijd het deeg weg maar laat een rand van 0,5 cm over, snijd ook 2 blaadjes uit het deeg aan de steeltjes. Maak nog nerven in het deeg.
  • Verwarm de oven voor op 180°C. Meng 4 eetlepels suiker en kaneel met de perenlikeur en sprenkel over de peren. Strooi de rest van de suiker over het bladerdeegrandje en de bladerdeegblaadjes.
  • Zet de ovenplaat in de voorverwarmde oven en bak 20 minuten of tot het bladerdeeg mooi goudbruin is gebakken.
  • Werk af met wat bloemsuiker.

 

Bron: lekkervanbijons.be

 

 

4. APPELROOSJESTAART

Appelroosjestaart-800x450_lekker-van-bij-ons.jpg

Beeld: lekkervanbijons.be

 

Dit heb je nodig

Voor het deeg:

  • 250 g bloem
  • 125 g zachte boter
  • 100 g suiker
  • 1 ei

Voor de vulling:

  • 80 g gelei van aardbei of abrikozen
  • 200 ml melk
  • 4 eidooiers
  • 40 g fijne witte suiker
  • 15 g maïzena
  • 100 ml slagroom
  • het merg van een vanillestokje

Voor de appelroosjes:

  • 9-10 appels (Jonagold)
  • 125 ml sinaasappelsap
  • 100 g suiker
  • 110 g gesmolten boter

 

Zo maak je het klaar

  • Verwarm de oven voor op 180°C.

Deeg:

  • Verkruimel de boter in de bloem en suiker en voeg het ei toe. Meng goed tot je een deeg krijgt.
  • Rol het deeg 2 mm dik rond uit op een bebloemd werkvlak . Leg in een met bakpapier beklede taartvorm en rol het teveel aan deeg over de randen af met de deegrol. Prik gaatjes in de bodem met een vork, leg bakpapier op het deeg, vul met bakbonen of -parels en bak de taartbodem ±20 minuten af op 175°C. Laat afkoelen.
  • Verwarm de gelei met 1 eetlepel water even op het vuur en strijk de taartbodem hiermee in.

Vulling:

  • Meng de eierdooiers met de suiker tot een ruban. Breek de maïzena met een klein scheutje melk in een kop, meng goed en voeg toe aan de ruban. Roer goed om.
  • Breng de rest van de melk met het vanillestokje en vanillemerg tot net tegen het kookpunt. Haal het vanillestokje uit de melk. Klop de melk al roerend in een dun straaltje bij het eimengsel. Doe terug in de kookpot en laat zachtjes indikken. Laat afkoelen en roer regelmatig om. Roer er de slagroom doorheen en verdeel over de taartbodem.

Appelroosjes:

  • Was de appels, snijd ze doormidden en verwijder het klokhuis.
  • Snijd de appels in dunne halve maantjes. Hiervoor kan je een mandoline gebruiken. Hoe dunner hoe beter, zo kan je de roosjes gemakkelijker oprollen. Besprenkel de appelschijfjes licht met limoensap om verkleuring tegen te gaan, en verzamel ze in een diep bord.
  • Neem een steelpan en voeg de suiker, de boter en het sinaasappelsap toe. Verwarm tot alle ingrediënten versmolten zijn en giet over de appelschijfjes. Laat minstens 10 minuten weken en giet daarna de appels af in een vergiet.

Afwerking:

  • Rol nu met deze plakjes roosjes. Om de roosjes te vormen neem je een maantje tussen de vingers en rol je hem op. Hier rol je losjes opnieuw een appelplakje omheen, zo blijf je doorgaan tot je volledige taart is gevuld met appelroosjes.
  • Plaats de taart 7 minuten onder de grill.
  • Laat afkoelen en klaar!

 

Bron: lekkervanbijons.be

 

 

5. APPELMUFFINS MET APPELCHIPS

Appelmuffins-met-appelchips-800x450_lekker-van-bij-ons.jpg

Beeld: lekkervanbijons.be

 

Dit heb je nodig

Voor 24 kleine of 12 grote muffins:

  • 375 g zelfrijzende bloem
  • 125 g bruine basterdsuiker
  • 1 theelepel kaneel
  • 2 eieren
  • 2,5 dl melk
  • 160 g gesmolten boter
  • 3 appelen

Kruimellaag:

  • 50 g bloem
  • 30 g boter
  • 2 el bruine basterdsuiker

Appelchips:

  • 2 appels
  • vers citroensap
  • kaneel

 

Zo maak je het klaar

  • Verwarm de oven voor op 210°C.
  • Vet een muffinvorm voor 12 grote muffins in met boter. Bestuif met bloem.
  • Zeef de zelfrijzende bloem boven een grote mengkom. Roer er de bruine suiker en de kaneel door. Maak een kuiltje in het midden. Klop de eieren los met de melk. Giet dit mengsel in het kuiltje samen met de gesmolten boter. Roer met een houten lepel tot alles gemengd is, maar het beslag mag nog klonterig zijn.
  • Schil 3 appelen, verwijder het klokhuis en snijd in blokjes. Meng de appelblokjes door het beslag.
  • Maak een kruimellaagje voor de afwerking. Doe de bloem met de boter en de suiker in een kommetje en wrijf met de vingers tot er een kruimelig geheel ontstaat.
  • Schep het beslag in de muffinvormpjes en vul voor 3/4de. Strooi de kruimellaag erover. Bak ongeveer 20 à 25 minuten in de voorverwarmde oven. Controleer met een mes, komt dit schoon uit de muffins dan zijn ze klaar. Laat de muffins nog 5 minuten in de vorm zitten voor je ze op een rooster laat afkoelen.

Appelchips:

  • Verwijder het klokhuis van de appels en snijd in dunne plakjes, besprenkel met wat citroensap. Leg de appelschijfjes op het bakpapier op de ovenplaat, zoveel mogelijk naast en niet op elkaar. Bestrooi naar eigen smaak met een beetje kaneelpoeder zodat alle appelschijfjes een beetje kaneel hebben.
  • Zet de bakplaat nu in het midden van je voorverwarmde oven gedurende 2 uur, draai ze af en toe om.

 

Bron: lekkervanbijons.be

 

Toch niet helemaal jouw ding gevonden? Snuister dan eens zelf in de vele herfstrecepten op www.lekkervanbijons.be.
 

Gerelateerde artikels