header.home link

5 uitstaptips voor dit weekend

18 oktober 2013
Wie houdt van een goed gevuld dagschema, zal dit weekend in zijn nopjes zijn. Zo veel te doen, zo weinig tijd. 4 leuke acties die je niet mag missen.
Lees meer over:

Wie houdt van een goed gevuld dagschema, zal dit weekend in zijn nopjes zijn. Zo veel te doen, zo weinig tijd. 4 leuke acties die je niet mag missen:

 

1. Foodfestival KRACHTVOER, Antwerpen

De bloggers van Alle Dagen Honger en het (jongeren)kunstencentrum Villanella organiseren zaterdag 19 en zondag 20 oktober een festival volledig gewijd aan eten. Met de prachtige naam KRACHTVOER. Het centrale thema is niet smaak of duurzaamheid, maar grond. De stof waarmee het allemaal begint.

In DE Studio in Antwerpen serveert KRACHTVOER documentaires, lezingen, workshops, diners en exposities, die allemaal gaan over eten, de voedingsindustrie en de toekomst daarvan. Culinair redactrice/auteur Dorien Knockaert en sterrenchef/Flemish Foodie Kobe Desramaults zetten hun schouders onder het project. De één zorgt voor de kritische blik (Dorien dus), de ander voor het gastronomische niveau (Kobe dus). Zeker de moeite waard om voor af te zakken naar Antwerpen, stad aan de stroom.

Een kleine selectie uit het programma:

  • De wereld redden, vrijdag 20:00: lezing door Michel Bauwens, pionier in peer-to-peer filosofie en volgens het Post Growth Institute een van de 100 meest inspirerende personen voor een duurzame samenleving (staan nog op dat lijstje: Ghandi en Martin Luther King). Niet de minste dus. Hij komt vertellen over de manier waarop nieuwe fenomenen zoals stadslandbouw onze samenleving kunnen veranderen. Let wel: hier heb je een apart ticket voor nodig!
  • Tweeluik: ggo’s, zondag 14:00: twee documentaires over genetisch gemodificeerde organismen - de één vanuit het kamp van kleinschalige boeren, de ander vanuit het kamp van de wetenschap - en een nagesprek met een filosoof en bioloog, die er een verfrissende kijk op ggo’s en het debat op nahoudt. Graag een voorsmaakje? Lees dit maar eens.
  • Tasting: Kaas, zondag 14:00: Julien Hazard komt vertellen over zijn vak: kaasrijpen. Hij selecteert, speelt met schimmels en rijpt af. Jij mag proeven, kijken en luisteren.
  • Crash course zuurdesembrood, zondag 16:00: workshop brood bakken door Sarah Lemke, de bakkersvrouw van In de Wulf. Volgens de legende één van de weinigen in dit land die nog weet hoe je écht brood bakt.
  • Oma & Bella, zondag 17:00: een documentaire over twee Joodse omaatjes en hun keuken in Berlijn, gemaakt door hun kleindochter Alexa. De vrouwen hebben een speciale band met elkaar en met voedsel. Koken verenigt hun heden met hun verleden. Een ontroerend en turbulent verleden.
  • De Markt, doorlopend open: een soort street food bazaar met marktkramers en producenten van bij ons. Bijvoorbeeld: cocktailbar Jigger’s, biologische kaasmakerij Het Hinkelspel, de Antwerpse stadsimker, kruidenkwekerij Sanguisorba, enzovoort.
 

2. Dag van de Trage Weg, overal in Vlaanderen

Ben je liever wat actief dit weekend? Dan kan je meedoen aan het actieweekend Dag van de Trage Weg. Verspreid over Vlaanderen worden activiteiten georganiseerd (meestal wandelingen), om het nut (en het plezier) van de trage weg te benadrukken. Een overzicht van de activiteiten vind je hier.

Meer info: www.dagvandetrageweg.be

 

3. Nationale Fruittentoonstelling, Melle

Zondag 20 oktober organiseert de Nationale Boomgaardenstichting een fruittentoonstelling in de Gentse tuinbouwschool te Melle. Meer dan 500 appel- en peervariëteiten zijn er te bewonderen, in en rond de boomgaard. Wie zelf fruitbomen heeft, kan zijn fruit laten verwerken tot sap. Wie zelf fruitbomen wil, kan zich laten informeren over het hoe en waar in één van de vele adviesstandjes. En wie gewoon graag rondkuiert in een mooi landschap, kan zich laten gidsen door de enorme fruitboomgaard.

Meer info: www.veldverkenners.be/nationale-fruittentoonstelling

 

4. Feestelijke afsluiting garnaalseizoen, Oostduinkerke

Zondag 20 oktober van 08:00 tot 16:00 sluiten de Oostduinkerkse paardenvissers het garnaalseizoen feestelijk af. Traditiegetrouw slepen ze hun netten tot het Nationaal Visserijmuseum, waarna ze hun vangst van de dag op het museumplein koken. Je kan de garnalen proeven en het museum de hele dag gratis bezoeken. De kinderen kunnen deelnemen aan een museumspel en de hongerigen kunnen genieten van lekkers uit de zee, verzorgd door de kruiersverenigingen ‘De Spanjaardbank’ en ‘De Slepers’.

Meer info: www.navigomuseum.be

 

5. Toekomst Zaaien, West-Vlaanderen en Antwerpen

Zondag 20 oktober wordt je uitgenodigd voor een leuke zaai-actie op boerderij De Zaaier en De Akelei, telkens van 14:00 tot 17:00. Samen met andere niet-landbouwers krijg je de kans om eigenhandig (letterlijk en figuurlijk) het graan voor volgend seizoen in te zaaien. Op die manier maak je deel uit van iets magisch: de geboorte van de volgende oogst en van het brood dat we binnenkort zullen eten.

Meer info: www.veldverkenners.be/tip-toekomst-zaaien en www.toekomstzaaien.be

Gerelateerde artikels