@livewireStyle
header.home link

10 smakelijke uitstapjes tijdens Week van de Smaak

Week van de Smaak: dat betekent proeven, proeven, proeven en nog eens proeven. Van zuur, zoet, zout en bitter, maar vooral van duurzaam. Want 'duurzame verbeelding' is dit jaar het thema.
5 november 2014  – Laatste update 4 april 2020 16:22
Lees meer over:
Beeld: Photocase - Jonibe.de

 

Week van de Smaak: dat betekent proeven, proeven, proeven en nog eens proeven. Van zuur, zoet, zout en bitter, maar vooral van duurzaam. Want 'duurzame verbeelding' is dit jaar het thema. Wij zetten alvast onze 12 aanraders op een rij:

 

Over heel Vlaanderen

1. Kringloopkoken
Een tiental kringloopwinkels slaan voor een keer de culinaire weg in en geven voedseloverschotten een tweede kans. Een overzicht van alle deelnemende winkels vind je in onze agenda. Voor meer inspiratie kan je ook even kijken op de leuke blog van Katrijn van Bouwel. Die hield speciaal voor Week van de Smaak haar ervaringen over kringloopkoken bij.
 

2. Vistournee
Verzot op vis? Volg dan de vistournee van de Smaakmobiel. Die houdt halt in 7 steden, waar telkens een andere chef-kok zijn of haar eigenzinnige twist geeft aan de befaamde fish&chips. Of neem deel aan de biermatch-wedstrijd om de laatste tickets te winnen voor de Smaakboot, een schip dat elke dag van Week van de Smaak een culinair traject aflegt tussen twee ankersteden. Passagiers genieten van een driegangenlunch met Belgische vis in de hoofdrol. Meer info vind je in onze agenda.


Vlaams-Brabant

3. Hagelandse wijn
Werd jij ook nieuwsgierig na het lezen van onze fotoreportage over de Belgische wijnbouw? Ga dan zeker eens langs op het Kasteel van Horst om te proeven van verschillende Hagelandse wijnen in combinatie met andere streekproducten.

Prijs: 15 euro, inclusief hapjes en bezoek aan kasteel
Wanneer: 16 november, van 14:30 tot 15:30 en van 16:00 tot 17:00
Waar: Horststraat 28, 3220 Sint-Pieters-Rode
Reserveren: 016 62 33 45 of kasteel.horst@herita.be
Meer info: Kasteel van Horst

 

4. Winterslaatjes
In de winter eten we massaal groenten uit verwarmde serres en groenten die aangevoerd worden uit het buitenland. Tijdens deze workshop leer je winterse groenten van eigen bodem en seizoensgroenten te gebruiken om er een smaakvol en gezond slaatje mee te maken.

Prijs: gratis
Wanneer: 23 november, van 14:30 tot 17:30
Waar: De Appelfabriek, Wolfshaegen 130, 3040 Neerijse
Reserveren: 0486 05 74 34
Meer info: info@legumenhofke.be, www.legumenhofke.be

 

Antwerpen

5. Bio-bier proeven
Mmh, een fris biertje, dat kan smaken. Zeker als het gaat om een biologisch biertje uit eigen land. Dat is namelijk niet alleen lekker, maar ook duurzaam. Twee vliegen in één glas!

Prijs: 5 euro
Wanneer: 22 november, van 20:00 tot 22:30
Waar: Cafetaria OC De Notelaar, Lierselei 15, 2390 Oostmalle
Reserveren: 03 310 05 86
Meer info: martine.eelen@malle.be, www.fairtradegemeenten.be/malle/malle

 

6. Frietkotcultuur
Niets is zo typisch Belgisch als een frietkot. In deze voordracht over de 'frietkotcultuur' gaat Paul Ilegems dieper in op het frietkot als typisch element van de volkscultuur in België en als uitdrukking van de zogenaamde 'belgitude'. Na afloop zijn er uiteraard frieten voor iedereen. Olé!

Prijs: 6 euro
Wanneer: 16 november, van 11:00 tot 13:00
Waar: Academie, Leuvensebaan 34, 2580 Putte
Reserveren: 015 76 78 88
Meer info: robby.goovaerts@putte.be, www.putte.be

 

Oost-Vlaanderen

7. Food pairing
Je kan eten, en je kan smaken. Er is een verschil tussen beide. Dat proeven een kunst is, maakt deze interactieve workshop duidelijk. Er wordt dieper ingegaan op de principes van smaakervaring: welke factoren beïnvloeden onze smaak en hoe versterken verschillende smaken elkaar of doen ze elkaar teniet? Fairwine vertelt je er alles over!

Prijs: 5 euro
Wanneer: 14 november, van 19:30 tot 22:00
Waar: Bibliotheek, Molenstraat 36, 9900 Eeklo
Reserveren: 09 218 27 00
Meer info: bibliotheek@eeklo.be, www.eeklo.be

 

West-Vlaanderen

8. Duurzaam ontbijt van eigen kweek
Natuurlijk mag je niet vergeten om de belangrijkste maaltijd van de dag duurzaam te houden. De Gezinsbond van Sijsele-Moerkerke voegt de daad bij het woord en nodigt je uit. Schuif mee aan tafel voor een duurzaam ontbijt. Het buffet bestaat uit de lekkerste streekproducten, producten van Oxfam Wereldwinkel en zelfgemaakte lekkernijen.

Prijs: 7 euro
Wanneer: 16 november, van 08:30 tot 10:30
Waar: Cultuurfabriek, Stationsstraat 22, 8340 Sijsele
Reserveren: 050 36 32 43
Meer info: geertine@scarlet.be

 

9. Het leven zoals het is: goed eten
Minder vlees eten, minder voedsel verspillen, mooi de seizoenen volgen en spaarzamer omspringen met het leven in zee: het klinkt intussen als iets vanzelfsprekend... Maar in de praktijk valt het met die goede voornemens nog wel eens tegen. Dorien Knockaert, journalist bij De Standaard en auteur van 'Goed Eten' en 'De Moestuin van Mme Zsazsa', leert je net dat tikkeltje stresslozer te kijken naar gezond, lekker en duurzaam eten.

Prijs: 7 euro
Wanneer: 17 november, van 19:00 tot 21:30
Waar: Groene Meersen, Stationlaan 48, 8210 Zedelgem
Reserveren: 02 507 88 99
Meer info: consumenten@gezinsbond.be

 


Limburg

10. Winterse kookworkshop
In de winter is het altijd wat moeilijker om variatie te brengen in de dagelijkse kost. Deze workshop van het Rode Kruis gaat de verveling aan tafel en in de keuken tegen met recepten voor bospaddenstoelen, een heerlijke winterbarbecue of een mysterieuze augurkensoep van gepekelde augurken. Want verandering van spijs doet eten, en eten moeten we allemaal ;).

Prijs: gratis
Wanneer: 14 november, van 19:30 tot 22:00
Waar: Molenbergstraat 101, 3620 Lanaken
Reserveren: 089 73 97 30
Meer info: integratie.oclanaken@rodekruis.be, www.rodekruis.be

 

Brussel

11. Tentoonstelling: water uit de kraan
Tijd voor de grote smaaktest: kraantjes- versus flessenwater. Kan jij het verschil proeven? Neem ook een kijkje op de tentoonstelling 'Water uit de kraan'. Die neemt je mee doorheen de geschiedenis van waterlopen in Sint-Jans-Molenbeek en vertelt je waarom kraantjeswater drinken zo veel voordelen heeft. Verzin tot slot je eigen watercocktail. Proost!

Prijs: gratis
Wanneer: 13, 14, 17, 18, 19, 20 en 21 november, de hele dag
Waar: Gemeentehuis van Sint-Jans-Molenbeek, Graaf van Vlaanderenstraat 20, 1080 Sint-Jans-Molenbeek
Reserveren: 02 412 08 12
Meer info: pvandermeiren@molenbeek.irisnet.be, www.molenbeek.be

 

12. Krekels met chocolade
Onze smaaktest overtuigde niet iedereen om massaal wormen en insectenburgers te eten. Maar misschien lukt het wel als ze een chocoladejasje krijgen? Duurzaam en gedrenkt in chocolade, is dat nu niet de ultieme win-win? Allen daarheen om te proeven!

Prijs: 5,50 euro
Wanneer: 15 en 21 november, de hele dag
Waar: Choco-Story Brussels, Guldenhoofdstraat 9-11, 1000 Brussel
Reserveren: 0488 29 15 44
Meer info: info@mucc.be, www.mucc.be

 

Meer info en een overzicht van alle activiteiten: Week van de Smaak
 

Gerelateerde artikels